Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поновлення строку на оскарження судового рішення може порушити принцип правової визначеності

21 лютого 2018, 15:16
2303
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду роз'яснив, що безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо справедливого судового розгляду в такому його елементі як правова визначеність.

Колегія суддів погодилася з відмовою апеляційного суду у відкритті апеляційного провадження за скаргою, поданою в липні 2016 року, хоча рішення, що оскаржується, було прийнято 24 листопада 2015 року.

Так, апеляційний суд дійшов правильного висновку про те, що заявник подав апеляційну скаргу після значного пропуску процесуального строку оскарження рішення суду першої інстанції. Вказані в клопотанні про поновлення цього строку підстави суд обгрунтовано визнав неповажними, оскільки ТОВ «Брітіш Моторс Україна» своєчасно отримувало копію судового рішення, яке оскаржується, що підтверджується відповідними доказами і представник товариства заздалегідь ознайомився з матеріалами справи.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції визнає, що доступ до суду не є абсолютним і національним законодавством може обмежуватися, зокрема для дотримання правил судової процедури та це не є порушенням права на справедливий суд (рішення у справі «Станков проти Болгарії» від 12 липня 2007 року).

При цьому легітимна мета обмеження прав дотримана, права заявника не порушені, оскільки він з іншим клопотанням про поновлення процесуального строку на апеляційне оскарження судового рішення суду першої інстанції, навівши важливі підстави для його поновлення, до апеляційного суду не звернувся, знав про прийняте судове рішення, оскільки отримав його заздалегідь.

Постанову у справі № 754/9100/14-ц (№ 61-4359св18) було винесено 14 лютого.

Всі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини