Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄСПЛ не побачив порушень у справі про доступ до правосуддя донецьких пенсіонерів

Реклама

Європейський суд з прав людини сьогодні, 13 лютого, виніс рішення у справі «Цезар та інші проти України».

Жителі Донецька скаржилися на неможливість оскаржити в суді за місцем проживання припинення виплати пенсій та інших соціальних допомог. Суд встановив, що Уряд вжив усіх розумних заходів, щоб гарантувати доступ до судової системи жителям непідконтрольних територій.

Суд відхилив скарги заявників на порушення статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (у поєднанні зі ст. 6 і ст. 1 Протоколу № 1), як явно необгрунтовані: заявники, які скаржилися на дискримінацію за місцем проживання, не були в аналогічній ситуації порівняно з жителями інших регіонів України, адже Уряд не здійснював ефективний контроль в їх місті та змушений був вживати спеціальних заходів, які не були потрібні в інших частинах країни.

Суд визнав, що не було порушення статті 6 § 1 Конвенції: донецькі суди після початку конфлікту на сході були переведені на підконтрольну територію України. При цьому в справі «Хлебик проти України» було встановлено, що Уряд зробив усе можливе для організації судової системи таким чином, щоб вона відповідала статті 6 в ситуації триваючого конфлікту. В цьому випадку також було констатовано, що національна влада вжила усіх заходів, які можна було б розумно очікувати від неї, щоб забезпечити доступ до судової системи для жителів територій, що знаходяться за межами державного контролю. Враховуючи відсутність доказів того, що особисті ситуації заявників перешкодили їм відправитися до сусідніх регіонів, Суд дійшов висновку, що сама суть їх права на доступ до суду не була порушена. Обмеження цього права було зумовлене об'єктивним станом військових дій в тих областях, які Уряд не контролює, та не було неспіввимірним.

Скаргу на порушення статті 1 Протоколу № 1(заявники вважають, що припинення соціальних виплат порушило їх майнові права) визнано неприйнятною, оскільки заявники не використали усіх доступних їм засобів правового захисту: вони не оскаржували це рішення, незважаючи на те, що могли відправитися до сусідніх контрольованих Урядом регіонів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини