Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Член кооперативу при виході повинен отримати фактичну вартість паю

12 лютого 2018, 13:24
2050
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду сформував правову позицію щодо вартості частки майна та прибутку, що належать до виплати члену сільськогосподарського виробничого кооперативу у разі виходу з кооперативу.

У зазначеній справі позивач (член кооперативу, який вийшов з нього) наполягав на тому, що суди при визначенні частки належного йому доходу кооперативу помилково обчислили таку частку не з кількості членів кооперативу, а з визначеного розміру внеску до фонду відповідача.

Колегія суддів погодилася з такими аргументами враховуючи норми спеціального законодавства, зокрема, положень ст. 21 Закону «Про кооперацію»: паї є персоніфікованими, а розмір паю члена кооперативу залежить від фактичного його внеску до фонду. Судом враховані положення статуту кооперативу та наявні докази (висновок судово-економічної експертизи, книги реєстрації майнових сертифікатів і договорів оренди майнових сертифікатів, баланс кооперативу, перелік співвласників на передачу майна в користування кооперативу з визначенням розміру майнової частки в майні і її загальній вартості).

Верховний Суд підтримав позицію місцевого і апеляційного судів про те, що члени кооперативу не мають права на все майно кооперативу, а частка кожного члена в майні кооперативу визначається в межах його персоніфікованого паю, тоді як інша частина залишається у власності кооперативу.

Таким чином, член кооперативу має право на отримання вартості частки прибутку кооперативу пропорційно його частці в пайовому фонді сільськогосподарського виробничого кооперативу та має право на отримання паю у розмірі його фактичної вартості на момент виходу з кооперативу.

Постанову у справі № 922/2433/14 було винесено 23 січня.

Всі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини