Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄСПЛ визнав порушення права українки на допит свідків обвинувачення

7 лютого 2018, 17:00
2375
7
Автор:
Реклама

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Боєць проти України» від 30 січня 2018 року визнав порушення ч. 1 і 3 ст. 6 Європейської конвенції (право на справедливий суд та на допит свідків).

Тетяну Боєць, яка працювала в паспортному відділі, звинуватили у хабарництві і шахрайстві в лютому 2004 року. Раніше до правоохоронних органів звернулася громадянка М. із заявою, що пані Боєць вимагає у неї хабар в розмірі 100 доларів за отримання паспорта. Слідчий помітив купюри люмінесцентною фарбою. Наступного дня він у присутності двох свідків виявив ці купюри у заявниці.

Спочатку вона пояснювала, що дійсно взяла 100 доларів від громадянки М., які мала намір заплатити неуточненим посадовим особам для прискорення видачі паспорта. Під час судового розгляду Тетяна Боєць відмовилася від первинних свідчень. Вона заявила, що у кінці робочого дня громадянка М. кинула 100 доларову купюру їй на робочий стіл та пішла. Заявниця вирішила зберегти банкноту, щоб потім повернути її. Зміну свідчень вона пояснила стресом.

Під час розгляду справи в суді свідки обвинувачення і потерпіла не були присутніми. Міліція визначила, що громадянка М. переїхала в Росію і її нова адреса невідома. Один зі свідків відвідав одне із слухань, а інший - жодного.

У 2006 році суд визнав Тетяну Боєць винною та оштрафував на 5 тис. грн. Суд спирався на заяву потерпілої і свідчення свідків під час досудового слідства. Крім того, доказовою базою слугували доповідь про перевірку кабінету пані Боєць, судово-медична експертиза та її зізнання.

Тетяна Боєць звернулася до ЄСПЛ зі скаргою про порушення ч. 1 і 3 ст. 6 Європейської конвенції. Вона скаржилася на неможливість допитати громадянку М. й інших свідків, свідчення яких зіграли вирішальну роль в її засудженні. Заявниця також стверджувала, що влада не доклала достатніх зусиль для встановлення їх місцезнаходження.

ЄСПЛ визнав порушення ч. 1 і 3 ст. 6 Європейської конвенції.

Згідно з висновком Суду, визнання в якості доказу свідчень відсутніх свідків призводить до потенційно невигідного становища відповідача, який повинен мати ефективну можливість оскаржити висунуті проти нього факти.

Зокрема, обвинувачений повинен мати можливість перевірити правдивість і достовірність доказів, наданих свідками, шляхом їх усного допиту.

Суд дійшов загального висновку про несправедливість судочинства у справі пані Боєць виходячи з відсутності можливості допитати свідків та нездатності української влади докласти необхідних зусиль для забезпечення їх явки.

ЄСПЛ ухвалив виплатити українці 2500 євро моральної компенсації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини