Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд

1 лютого 2018, 12:30
1366
0
Автор:
Реклама

Один із ключових елементів судової реформи - новий Верховний Суд, за своєю суттю є абсолютно новим органом, структура та повноваження якого дуже відрізняються від усього, що ми бачили в українській судовій системі з 1991 року. Адже ми маємо по суті багатоланкове утворення, наділене правом установлювати загальнообов'язкові норми (у формі правових позицій, які де-юре не обов'язкові для будь-кого крім судів і держорганів, але де-факто визначатимуть усю без винятку практику), а також повноваженнями з довільної зміни власних позицій.

До речі, перші рішення від нового Верховного Суду вже є. Поки, наскільки можна судити за вже оприлюдненими текстами, це все ще "повторення старого", зокрема закріплення на новому рівні раніше висловлених судами касаційної інстанції позицій. Проте вже є відомості про справи, направлені на розгляд Великої Палати, що означає можливість появи нових позицій, які змінюють усталену практику.

Загалом, саме час остаточно розібратися з тим, що таке новий Верховний Суд і чого від нього можна чекати. Про основні зміни, що торкнулися складу та внутрішньої структури, читайте в статті "Без ГМО: склад і структура Верховного Суду". Про переваги та недоліки нових правил касаційного оскарження - у статті "Право оскаржити судове рішення до Верховного Суду гарантоване не кожному".

Також у сьогоднішньому номері ЮРИСТ&ЗАКОН традиційно розкриваються й інші теми. Особливо виділяється матеріал, що є свого роду післямовою одного з попередніх номерів і присвячений питанню про "сумісність" нового ГПК та найбільш поширених видів процесуальних диверсій (статтю "Новий ГПК і процесуальні диверсії: тест на сумісність" ви знайдете у відкритому доступі на нашому сайті). Слід сказати, що автори дивляться на підсумки реформи досить песимістично, вважаючи, що нове законодавство навряд чи істотно знизить кількість зловживань. Проте вам вирішувати, чи погоджуватися з їх аргументами.

Про ці й інші теми читайте в сьогоднішньому номері електронного видання ЮРИСТ&ЗАКОН № 04 від 01.02.2018. Номер доступний тільки для передплатників видання. Якщо Ви ще не виписуєте видання, замовте безкоштовний доступ до демо-номера чи передплатіть видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини