Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлено механізм проведення службового розслідування у Збройних Силах

29 січня 2018, 10:00
3623
0
Автор:
Реклама

Міноборони затвердило Порядок проведення службового розслідування у Збройних Силах України.

Службове розслідування призначають, зокрема, у випадку:

- невиконання або неналежного виконання військовослужбовцем службових обов'язків, перевищення своїх повноважень, що призвело до людських жертв або загрожувало життю і здоров'ю особового складу, громадян або завдало матеріальної чи моральної шкоди;

- неправомірного застосування військовослужбовцем фізичної дії, зброї, спеціальних засобів або інших засобів ураження;

- дій військовослужбовця, які призвели до спроби самогубства іншого військовослужбовця;

- втрати або викрадення зброї або боєприпасів.

Службове розслідування може проводитися і в інших випадках з метою уточнення причин та умов, що сприяли правопорушенню, і встановлення ступеня вини посадових осіб.

Командир видає наказ про призначення службового розслідування, у якому зазначає: підставу; обгрунтування або мету; особу, відносно якої воно проводиться; строк; посадову особу, якій доручає його проведення.

Підлеглі військовослужбовця, відносно якого проводиться розслідування, зацікавлені особи або особи, які брали участь в правопорушенні, не залучаються до службового розслідування.

У розслідуванні бере участь безпосередній начальник військовослужбовця.

Службове розслідування проводять протягом одного місяця з дня його призначення. В окремих випадках цей строк може бути продовжено ще на один місяць.

За результатами складається акт, який разом з матеріалами розслідування направляється на розгляд командиру, який розглядає їх в 10-денний строк.

Якщо провину військовослужбовця повністю доведено, командир приймає рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності, визначає вид дисциплінарного стягнення і призначає особу, якій доручає підготувати проект відповідного наказу.

Військовослужбовець може протягом місяця з дня накладення дисциплінарного стягнення подати скаргу старшому командиру чи звернутися до суду.

Крім того, за рішенням командира може бути проведено службову перевірку з метою з'ясування інформації про факт правопорушення, підстав для призначення службового розслідування, а також якщо особу правопорушника не встановлено, але виявлено факт правопорушення.

Службова перевірка не може проводитися одночасно із службовим розслідуванням.

Відповідний Порядок передбачено наказом Міноборони від 21 листопада 2017 року № 608, який набере чинності з моменту опублікування.

Водночас втратить чинність Інструкція 2004 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини