Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

26 січня 2018, 13:50
2686
0
Автор:
Реклама

1. Кабмін схвалив законопроекти щодо захисту прав інтелектуальної власності

За ініціативою Мінекономрозвитку Уряд схвалив два законопроекти щодо поліпшення сфери захисту прав інтелектуальної власності. Планують удосконалити систему організації та захисту авторських і суміжних прав, а також упровадити електронні заявки на реєстрацію винаходів і механізм оскарження заявок в «Укрпатенті».

2. Змінюються правила моніторингу держзакупівель

Регулярний моніторинг закупівель здійснюватиме Держаудитслужба. Рішення про моніторинг закупівлі прийматимуть за наявності відомостей автоматичної системи ризик-індикаторів; у разі надходження інформації від органів влади; у разі публікацій у ЗМІ про ознаки порушення; у разі, якщо порушення виявили працівники служби. Моніторинг замість наглядової функції стане попереднім контролем, під час якого замовника повідомлять про порушення. Відповідний Закон № 2265-VІІІ «Про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» та деяких інших законів щодо здійснення моніторингу закупівель» підписано Президентом і опубліковано в «Голосі України». Закон набуде чинності 27 січня.

3. Підприємства можуть приступати до монетизації субсидій

Затверджено форми реєстрів обсягів спожитих пільговою категорією населення пільг і субсидій на оплату енергоносіїв і наданих ж/к послуг. Усі підприємства житлово-комунального господарства для отримання субвенції з держбюджету на надання пільг і житлових субсидій населенню вже можуть заповнювати ці реєстри. Також затверджено порядок заповнення реєстрів і механізм їх передання до органів Казначейства. Це перший етап реформування системи розрахунків за субсидіями - монетизація субсидій на рівні підприємств, що надають послуги. Наступним буде впровадження монетизації субсидій на рівні домогосподарств. Порядок проведення органами Казначейства розрахунків затверджено наказом Мінфіну від 4 січня 2018 року № 1.

4. НБУ удосконалив порядок визначення розміру кредитного ризику

Регулятор уніс зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями. Зокрема, установлено, що НБУ, здійснюючи банківський нагляд, має право вимагати від банку привести розмір кредитного ризику за активами у відповідність до вимог Положення. До того ж НБУ має право прийняти рішення про неефективність і неадекватність систем управління кредитним ризиком у банку, а також застосувати до банку адекватні заходи впливу. Крім того, посилено вимоги до прийнятності застави, яку враховують під час розрахунку розміру кредитного ризику. Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 23 січня 2018 року № 3. На додачу Нацбанк обіцяє нову методику розрахунку курсу гривні зі спрощенням звітності для банків.

5. Реєстр великих платників податків формують по-новому

Добір платників податків для внесення до Реєстру великих платників податків (Реєстр ВПП) на наступний календарний рік проводиться на підставі аналізу інформації про сумарні обсяги прибутків від усіх видів діяльності платника податків і суми сплачених до держбюджету податків за останніх чотири послідовні податкові (звітні) квартали. Цю інформацію надаватимуть структурному підрозділу ДФС, за яким закріплено функцію супроводу Реєстру ВПП, до 27 серпня поточного року. Повідомлення про внесення платника податків до Реєстру ВПП, а також рішення ДФС про зміну основного місця обліку та переведення на облік в Офіс ВПП ДФС може бути направлено на паперовому носії поштовим відправленням або на електронну пошту (з якої надіслано останню податкову звітність платника) з використанням ЕЦП. Відповідні зміни затверджено наказом Мінфіну від 6 грудня 2017 року № 1003.

6. Оновлено процедуру видачі сертифіката EUR.1

Мінфін визначив процедуру заповнення та видачі митницею сертифіката EUR.1, який підтверджує статус преференційного походження товару. Порядок розроблено відповідно до норм Угоди про асоціацію та міжнародних зобов'язань України щодо вільної торгівлі. Рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката має бути ухвалено в найкоротші строки, але впродовж не більш як 8 робочих годин після реєстрації заяви митниці. Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1 затверджено наказом Мінфіну від 20 листопада 2017 року № 950.

7. Запроваджують нові правила приймання стічних вод

Визначено нові Правила приймання стічних вод для суб'єктів господарювання, що надають послуги з централізованого водовідведення, юросіб, ФОП, фізичних осіб, що провадять незалежну професійну діяльність, які скидають стічні води до систем водовідведення або безпосередньо в каналізаційні очисні споруди.

На підставі цих Правил і з урахуванням пропозицій виробника розробляють місцеві правила приймання стічних вод до систем водовідведення населеного пункту. Їх затверджують органи місцевого самоврядування. Правила приймання стічних вод до систем водовідведення та Порядок визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем центрального водовідведення, затверджено наказом Мінрегіону від 1 грудня 2017 року № 316.

8. Змінилися правила промислового рибальства

Суб'єктам господарювання під час здійснення промислу водних біоресурсів у відповідних районах необхідно дотримуватися вимог режимів рибальства у 2018 році, якими визначено способи та строки вилучення вилову, типи й розміри рибопромислових суден, знаряддя лову, їх кількість, допустимі до вилову розміри об'єктів промислу, вимоги щодо їх охорони тощо. У разі погіршення екологічного стану водойм, загрози виникнення заморних явищ та ін. за рішенням територіальних органів Держрибагентства можуть уживати заходів для регулювання кількості знарядь лову та інших передбачених законодавством заходів, спрямованих на зменшення промислового навантаження на водні біоресурси. Режими рибальства у 2018 році затверджено наказом Мінагрополітики від 29 грудня 2017 року № 710.

9. Туроператорів перевірять на відповідність ліцензійним вимогам

Просуватимуть туристичний продукт за допомогою презентацій туристичних можливостей України, відео та поліграфії, туристичного веб-порталу. Крім того, 2,093 млн грн буде спрямовано на перевірки дотримання ліцензіатами вимог у сфері провадження туроператорської діяльності, опитування туристів і виготовлення та розповсюдження друкованої продукції про туристичні можливості регіонів України. Відповідний План заходів з розвитку туризму, створення умов безпеки туристів, розбудови туристичної інфраструктури міжнародних транспортних коридорів та магістралей в Україні затверджено Мінекономрозвитку.

10. Поріг фінансових операцій для фінмоніторингу запропоновано збільшити вдвічі

Заплановано комплексно вдосконалити законодавство у сфері фінансового моніторингу. З цією метою Мінфін спільно з Держфінмоніторингу, НБУ й міжнародними експертами розробив відповідний законопроект. Зокрема, проект передбачає значне зменшення кількості ознак фінансових операцій, про які суб'єкти первинного фінансового моніторингу (СПФМ) зобов'язані повідомити Держфінмоніторингу. Ідеться про фінансові операції на понад 300 тис. грн (на цей час 150 тис. грн) і пов'язані з готівкою, переказом коштів за кордон, клієнтами з Ірану або КНДР і публічними діячами. Відповідний проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» Мінфін оприлюднив для громадського обговорення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини