Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Касаційному господарському суді вибрали спікерів і визначилися з кандидатами в наукову раду

Реклама

25 січня відбулися збори верховних суддів господарської юрисдикції. До порядку денного було включено три питання: обрання суддів-спікерів; висунення кандидатів в делегати на XV з'їзд суддів (призначений на 5-7 березня); винесення пропозиції по складу Науково-консультативної ради Верховного Суду. У голосуванні брали участь 24 судді, також були присутніми судді Великої Палати. Головуючим на засіданні був Богдан Львов - діючий голова Касаційного господарського суду. Він і докладав питання порядки денні, які підготували різні підрозділи суду.

"Обрання суддів-спікерів - це не лише вимога часу, але і адекватна відповідь на запити суспільства стосовно прозорості правосуддя. Безумовно, з громадськістю і ЗМІ можуть комунікувати і інші судді, не обрані на ці адміністративні посади. Спікери повинні допомогти суспільству розібратися в роботі суду і правових реаліях", - відмітив Б. Львів перед голосуванням.

За результатами голосування суддями-спікерами стали Стратиенко Людмила Василівна, Жуків Сергій Вікторович і Чумак Юрій Якович.

Також заздалегідь було вирішено питання обрання делегатів на XV з'їзд суддів. Верховний Суд повинен направити 12 делегатів (по троє від кожного касаційного суду), яких оберуть на пленумі в лютому. Судді господарської юрисдикції вже визначилися зі своїми делегатами. Касаційний господарський суд представлятимуть: Краснов Єгор Володимирович, Суховой Валерій Григориевич і Рогач Лариса Іванівна. "Висунення не завершене, голосування за обрання буде проходить на пленумі", - пояснив Б. Львів.

Також на пленумі буде остаточно затверджений склад Науково-консультативної ради.

"Суспільство вимагає справедливості, але перевірити теорію зможе тільки практика. Тому цього разу до обрання представлені усі учені, які висловили таке бажання, у тому числі і з інших органів, наприклад, Вищої ради правосуддя", - пояснив Б. Львів.

Всього Касаційний господарський суд запропонував 70 кандидатів. У їх числі: Беляневич Вадим Едуардович, кандидат юридичних наук. заступник голови вищої ради правосуддя; Кисиль Василь Іванович, доктор юридичних наук, професор; Кіт Олексій Олександрович, доктор юридичних наук, адвокат; Кузнєцова Наталія Семенівна, доктор юридичних наук, професор; Майданик Роман Андрійович, доктор юридичних наук, професор; Мирошниченко Анатолій Миколайович, доктор юридичних наук, професор, член ВСП і інші відомі учені, як що практикують так і країни, що викладають в провідних внз.

Як пояснив Б. Львів, не виключено, що інші юрисдикції запропонують тих же кандидатів. Але остаточний список, винесений на пленум, розставить усе по місцях.

Також він відмітив, що хоча судді Верховного Суду не можуть входити в раду, вони мають право працювати з його членами. Перелік обраних Верховним Судом членів ради буде обнародуваний на офіційному сайті. Робота в раді не передбачає матеріальних переваг, його членам не покладені посвідчення. "Сім'ї доведеться повірити на слово, доказів свого членства в раді учені не зможуть надати", - пожартував Б. Львів.

Швидко проголосувавши за порядок денний, судді перейшли до вирішення насущних робочих питань. Зокрема, Б. Львів нагадав про необхідність провести інструктажі по роботі з персональними даними для співробітників офісу судді у зв'язку з наданням повного доступу до Єдиного реєстру судових рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини