Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи звільнені від судового збору споживачі, вирішить Велика палата Верховного Суду

Реклама

Колегія суддів Касаційного цивільного суду Верховного Суду відступила від правових позицій Верховного Суду України, згідно з якими споживач зобов'язаний сплатити судовий збір за подання відмінних від позовних заяв.

Так, в постановах ВСУ у справах № 6-185цс17 і № 6-916цс17 міститься висновок про те, що споживач, право якого порушене та який у зв'язку з цим подає позов відповідно до статті 22 Закону «Про захист прав споживачів», звільняється від сплати судового збору за подання саме позовної заяви до суду першої інстанції, але зобов'язаний сплатити судовий збір при вчиненні відповідних дій в інших судових інстанціях та у Верховному Суді України. Оскільки споживач не звільняється від сплати судового збору за подання до суду інших документів як окремих об'єктів справляння судового збору, зокрема, апеляційної, касаційної скарг, заяви про перегляд судового рішення ВСУ, то в таких випадках він зобов'язаний сплатити судовий збір у розмірі ставки, визначеної відповідно до статті 4 Закону «Про судовий збір».

У свою чергу, судді нового Верховного Суду дійшли висновку про те, що сама по собі відсутність такої категорії осіб як споживачі в переліку осіб, що мають пільги зі сплати судового збору, не може безумовно означати те, що споживачі такої пільги не мають або позбавлені. Оскільки така пільга встановлена спеціальною нормою (стаття 22 Закону «Про захист прав споживачів»), яка закріплена в законі, що гарантує реалізацію і захист прав споживачів. Причому звільнення споживачів від сплати судового збору повинне відбуватися не лише в суді першої інстанції (при пред'явленні позову), а й на наступних стадіях цивільного процесу (при поданні апеляційної та касаційної скарги). Ці стадії судового захисту є єдиним цивільним процесом, завдання якого - справедливий розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушеного права.

Виходячи з цього Касаційний цивільний суд вирішив передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Ухвалу у справі № 761/24881/16-ц за позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про захист прав споживача фінансових послуг було винесено 16 січня.

Нагадаємо, ВССУ наполягав, що споживачі звільнені від судового збору. Усунути колізію хочуть депутати - законопроектом № 6258 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи справляння судового збору запропоновано звільнити споживачів від сплати судового збору.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини