Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримінальні справи проти учасників АТО хочуть передати за місцем їх реєстрації - проект

23 січня 2018, 09:30
1109
3
Автор:
Реклама

Народні депутати пропонують встановити спеціальний порядок територіальної підсудності щодо злочинів, вчинених на території та в період проведення АТО.

Перехідні положення Кримінального процесуального кодексу збираються доповнити нормою, згідно з якою кримінальні провадження за звинуваченням учасників АТО у вчиненні злочинів на території проведення операції здійснює суд, в межах територіальної юрисдикції якого зареєстрований обвинувачений (підсудний). Також передбачено, що у разі, якщо обвинувачений (підсудний) зареєстрований в населеному пункті, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, кримінальне провадження здійснюється судом, який виконує функції суду, що знаходиться на тимчасово непідконтрольній України території. Виключенням з цього правила становить низка злочинів, зокрема, підробка документів, контрабанда тощо.

Кримінальні провадження відносно осіб, які не є учасниками АТО і не брали участі у бойових зіткненнях, здійснюють місцеві суди, утворені в Києві і Київській області, перелік яких визначається головою Верховного Суду. Йдеться про такі злочини, як насильницька зміна або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканість України; фінансування захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України; державна зрада; диверсія; шпигунство; перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України й інших військових формувань та інше.

Зміни передбачено законопроектом № 7507 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо зміни територіальної підсудності в окремих кримінальних провадженнях в умовах агресії Російської Федерації)». Законопроект ініційовано «з метою недопущення незаконного впливу на суддів, їх близьких родичів та членів сімей». Як зазначено в пояснювальній записці, потенційні можливості для втручання в процес винесення судових рішень з боку представників незаконних озброєних формувань і агресивно налаштованих сепаратистських елементів призводять до виправдання осіб, причетних до злочинів проти основ громадської і національної безпеки. Крім того, депутати звертають увагу на випадки, коли суди Донецької та Луганської областей за наявності спірних обставин виносять обвинувальні вироки відносно учасників антитерористичної операції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини