Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Укрзалізниця» змінює механізм визначення тарифу на вантажні перевезення

18 січня 2018, 14:00
955
0
Автор:
Реклама

Правління ПАТ «Укрзалізниця» 17 січня затвердило процедуру визначення плати за використання власних вагонів.

Таким чином, завершено процес дерегуляції вагонної складової тарифу.

В Укрзалізниці зазначили, що досі ціна на послуги перевезення парком вагонів встановлювалася державою. Як наслідок, вона була значно нижча за ту, яку платять реальні вантажовідправники, а різниця між фіксованою та ринковою вартістю вагонів потрапляла до компаній-посередників або провокувала корупційні схеми усередині Укрзалізниці.

Дерегуляція вагонної складової впроваджуватиметься в два етапи.

На першому застосовуватиметься формульний розрахунок щоденної плати за здійснення послуги перевезення у вагонах. Він базується на 4 складових:

- вартість нового вагону на ринку;

- вартість ремонтів протягом строку експлуатації вагону конкретного типу;

- рентабельність на рівні близько 10 %;

- дисконтування грошових потоків у часі.

Ставки плати за використання власних вагонів Укрзалізниці будуть нижчі, ніж ринкові. Наприклад, плата за користування напіввагоном Укрзалізниці становитиме 542 грн на добу (без ПДВ), зерновозом - 655 грн на добу (без ПДВ), критим вагоном - 570 грн на добу (без ПДВ).

Актуалізація цін відбуватиметься не рідше, ніж раз на три місяці.

На другому етапі впроваджується система щоденних електронних торгів у співробітництві з командою «Prozorro. Продажі». На торги виставлятиметься частина порожнього парку. За їх результатами визначатиметься ціна для усього парку вагонів за видами на певну дату.

Відповідні кроки ПАТ «Укрзалізниця» здійснило на виконання розпорядження Кабміну від 1 лютого 2017 року № 64 та наказу Мінінфраструктури від 7 грудня 2017 року № 425 «Про внесення змін до Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги».

У повному обсязі зміни наберуть чинності з 19 лютого 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини