Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ставки судового збору збираються знизити

18 січня 2018, 13:00
3093
3
Автор:
Реклама

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради підтримав законопроект № 6258 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи справляння судового збору».

Законопроектом пропонується встановити єдину ставку судового збору при зверненні до апеляційної і касаційної інстанцій.

Крім того, передбачено, що судовий збір не сплачується:

- державними органами, установами, організаціями, громадськими організаціями і громадянами, що представляють інтереси інших осіб, звільнених від сплати судового збору;

- за подання заяв та скарг у спорах про захист прав споживачів (таким чином усувається існуюча колізія);

- у справах про кримінальні та адміністративні правопорушення;

- профспілками, пенсіонерами і переселенцями.

Передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - в процентному співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Також знижуються ставки збору. Наприклад, за подання до суду майнового позову юрособа заплатить 0,5 % ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму, фізособа або ФОП - 1 % ціни позову, але не менше 0,2 розміру прожиткового мінімуму і не більше 3 розмірів прожиткового мінімуму. Немайновий позов коштує 0,4 розміру прожиткового мінімуму і 0,1 розміру прожиткового мінімуму відповідно. Менше треба заплатити і за розірвання шлюбу - 0,1 розміру прожиткового мінімуму. З існуючими ставками можна ознайомитися тут.

Крім того, пропонується встановити, що документами про сплату судового збору є: квитанція установи банку або відділення зв'язку, що прийняли платіж; платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку та скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення. У випадку якщо судовий збір сплачено шляхом перерахування коштів з банківського рахунку, додається довідка, засвідчена підписом контролера та скріплена печаткою установи банку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини