Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За позови до Росії судовий збір не сплачується - прийнято Закон про деокупацію

18 січня 2018, 11:30
1516
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада прийняла Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» (проект № 7163). Закон прийнято в редакції Комітету з питань національної безпеки та оборони з урахуванням правок, оголошених з трибуни Іваном Вінником (враховано, зокрема, правки №№ 55, 162, 359, 649 та інші). Серед іншого, підтверджено: можливість обмеження в'їзду на окуповану територію з метою забезпечення безпеки; скасування судового збору за позовами про відшкодування шкоди до держави-агресора; озброєна агресія саме з боку Російської Федерації. За прийняття Закону проголосувало 280 народних депутатів.

Обговорення тривало з 16 січня - депутати обговорювали редакцію, підготовлену Комітетом до другого читання. В цілому депутати подали майже 700 правок, які стосувалися визначення дати окупації Донецької і Луганської областей; питань компенсації шкоди, завданої державою-агресором; експлуатації природних ресурсів, у тому числі морського шельфу; статусу Криму, питань розміщення іноземних збройних сил; переміщення людей та товарів; командування збройними силами тощо.

Нагадаємо, президентський законопроект № 7163 Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» було прийнято за основу 6 жовтня 2017 року.

Прийнятий Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зокрема, внесено зміни до Закону Про судовий збір». Так, від сплати судового збору при розгляді справи в усіх судових інстанціях звільняються:

- органи військової прокуратури - у справах про захист інтересів держави з питань зміцнення обороноздатності;

- заявники - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданими у зв'язку з військовою агресією, озброєним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного або техногенного характеру, які призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме або нерухоме майно;

- позивачі - у справах за позовами до країни-агресора про відшкодування заподіяної майнової або моральної шкоди у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, військовою агресією, озброєним конфліктом.

За словами народних депутатів, дата агресії є єдиною і для Криму, і для окремих районів Донецької та Луганської областей - 20 лютого 2014 року (тому вона не згадується в Законі).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини