Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ вимагає врахувати думку самоврядування при зміні Закону про адвокатуру

16 січня 2018, 10:41
1488
6
Автор:
Реклама

Рада адвокатів України на засіданні 15 січня прийняла відкрите звернення стосовно законопроекту «Про внесення змін до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (нова редакція) та інших пов'язаних законодавчих актів України».

Робоча група при Раді з питань судової реформи розробила новий варіант законопроекту, в якому було враховано висновки Звіту експертів Ради Європи. При цьому, як пояснили в РАУ, в звіті не згадується позиція Національної асоціації адвокатів України і факт зустрічі експертів Ритіса Йокубаускаса і Вахе Грігоряна з представниками Асоціації 11 жовтня 2017 року, «коли обговорення змісту законопроекту не відбулося через його приховування від представників НААУ».

Претензії РАУ полягають в такому:

1. Підхід авторів звіту, що виключає консультації з представником адвокатури, прямо суперечить європейським та міжнародним стандартам.

2. Невиправдане надмірно детальне регулювання діяльності адвокатського самоврядування. У РАУ не вважають, що це «може бути виправдано значними змінами в структурі самоврядування, але після перехідного періоду, потрібного для завершення реформи адвокатури, слід прагнути до дерегуляції самоврядування».

3. Ігнорування того, що «створена на підставі чинного закону система органів адвокатського самоврядування відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії, як власне і сам чинний Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

4. Відсутність аналізу корупційних ризиків: суперечності між статтями законопроекту, термінологічна невизначеність та наявність оціночних суджень, особливо в частині регулювання доступу до професії та притягнення до дисциплінарної відповідальності, розподілу адвокатських внесків.

5. Колізійність положення щодо можливості адвокатів на державній службі зберігати право на представництво в судах, оскільки це може не відповідати гарантіям адвокатської діяльності та обсягам професійних прав, і суперечити принципу незалежності адвокатури.

Рада адвокатів України наполягає на тому, що законопроект після доопрацювання має бути направлений до Венеціанської комісії для проходження комплексної оцінки на відповідність європейським стандартам і лише після цього може бути направлений на розгляд Верховної Ради.

Із зверненням можна ознайомитися на сайті НААУ.

Також РАУ закликає Президента «не допустити проведення реформи адвокатури в непрозорий та непрофесійний спосіб».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини