Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстровано чергові законопроекти про антикорупційний суд

9 січня 2018, 14:00
908
0
Автор:
Реклама

Народний депутат Сергій Каплін зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 7440-2 «Про Вищий антикорупційний суд».

Проектом передбачено, що Вищий антикорупційний суд (ВАС) здійснює правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності) процесуальним законом, а також шляхом здійснення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод і інтересів осіб в таких кримінальних провадженнях. Крім того, ВАС аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику за кримінальними провадженнями і інформує про результати узагальнення Верховний Суд.

Територіальна юрисдикція (підсудність) ВАС поширюється на всю територію України.

С. Каплін вважає, що кандидатом на посаду судді ВАС може бути громадянин України, який не молодший 35 років та відповідає одній з таких умов:

1) має стаж роботи на посаді судді не менше 5 років;

2) має науковий ступінь в галузі права та стаж наукової роботи у сфері права не менше 7 років;

3) має досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі зі здійснення представництва в суді та / або захисту від кримінального обвинувачення як мінімум 7 років;

4) має сукупний стаж (досвід) професійної діяльності не менше 7 років.

Також передбачено, хто не може бути суддею ВАС (наприклад, правоохоронці, члени комітетів тендерних торгів та інші).

Судді відбираються за конкурсом, який проводить ВККС.

Суддям та членам їх сімей може бути надано цілодобову охорону. Охоронною сигналізацією і кнопками тривожної сигналізації облаштовується житло судді. Охорону забезпечує Служба судової охорони.

Спосіб життя суддів перевірятиметься.

Трохи раніше альтернативний президентському законопроект № 7440-1 «Про внесення змін до Закону« Про судоустрій і статус суддів »относительно антикорупційного суду» зареєстрував нардеп Валерій Писаренко.

Зазначимо, що у Парламенті мають намір прийняти президентські законопроекти про антикорупційний суд. Спеціально для цього було відкликано депутатські ініціативи, зареєстровані раніше.

Детальніше про антикорупційні ініціативи читайте тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини