Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Врегульовано порядок використання поліграфів в поліції

9 січня 2018, 13:41
1749
2
Автор:
Реклама

МВС затвердило нову Інструкцію про порядок використання поліграфів в Нацполіції. Документ визначає основні принципи, завдання, загальні умови та організацію проведення опитування осіб з використанням поліграфа.

Встановлено, що результати опитування не мають будь-якої доказової сили, носять вірогідний і орієнтовний характер та є одним із джерел інформації, що підлягає оцінці разом з іншою сукупністю зібраних даних.

Також результати опитування не можуть бути підставою для застосування заходів, що обмежують законні права і свободи опитуваної особи.

У діяльності Нацполіції опитування проводяться в таких випадках:

- при вступі кандидатів на службу в поліцію;

- при проведенні атестації поліцейських;

- перевірка за власною ініціативою особи, яка виявила бажання бути опитаною з використанням поліграфа, у тому числі при проведенні службових розслідувань;

- здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Для забезпечення об'єктивності результатів опитування мають бути дотримані умови щодо стану приміщення та належного фізичного і психологічного стану опитуваної особи.

Опитування з використанням поліграфа не проводиться, якщо у опитуваної особи виявлено та документально підтверджено:

- гострий період соматичних і психічних захворювань;

- гострий больовий синдром;

- інтоксикацію організму;

- захворювання, що супроводжуються вираженою серцево-судинною, дихальною недостатністю;

- травми, анатомічні дефекти і обмороження пальців рук, ампутацію верхніх кінцівок;

- вроджене або набуте недоумство середнього та важкого ступенів;

- вживання сильнодіючих препаратів або психотропних речовин, що впливають на функціонування центральної нервової, серцево-судинної або дихальної систем;

- вагітність.

Крім того, опитування не проводиться, якщо: спеціаліст безпосередньо підпорядкований опитуваній особі; опитуваний є близькою особою спеціаліста; існує конфлікт інтересів між спеціалістом та опитуваним.

Після закінчення роботи спеціаліст готує довідку про результати опитування. У довідці зазначається, що висновки вірогідні і орієнтовні, не можуть бути використані як доказ, потребують додаткової перевірки та пошуку доказів в установленому законодавством порядку.

Опитуваний має право ознайомитися із результатами опитування.

Інструкцію про порядок використання поліграфів в Національній поліції України затверджено наказом МВС від 13 листопада 2017 року № 920, який набрав чинності сьогодні, 9 січня.

Відповідно, втратила чинність Інструкція щодо застосування комп'ютерних поліграфів в роботі з персоналом органів внутрішніх справ України, яка затверджена наказом МВС 28 липня 2004 року № 842.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини