Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

5 січня 2018, 14:09
3142
0
Автор:
Реклама

1. Президент схвалив зміни в управлінні АТ

Петро Порошенко підписав Закон, спрямований на спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів. Положення документа змінюють підхід до зарахування акціонерних товариств до публічних і приватних. Крім того, скасовується фіксація в найменуванні акціонерного товариства його типу. Також усунено вимогу, що банки можуть бути не лише у формі публічних акціонерних товариств. Відповідний Закон № 2210-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів» (проект № 5592-д) підписано Президентом 3 січня. Крім того, вирішено, як реєструвати обтяження в разі обов'язкового продажу акцій. Зміни передбачено постановою Кабміну від 20 грудня 2017 року № 1023.

2. Заборонено захоронення необроблених відходів

З 1 січня 2018 року встановлено заборону на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Відповідні зміни до Закону «Про відходи» було внесено в 2012 році Законом № 5402-VI. Цим же Законом встановлено адміністративну відповідальність за захоронення неперероблених відходів.

3. Діють обмеження на ввезення товарів з-за кордону

З 1 січня українці можуть безмитно перевозити через кордон товари вартістю не більше 500 євро та вагою до 50 кг, тільки якщо були відсутні в країні більше доби або в'їжджали не частіше ніж один раз протягом 72 годин. В іншому разі базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, із урахуванням мита, що підлягає сплаті. Ці вимоги не стосуються підакцизних товарів і особистих речей, а також повітряного перетину кордону. Відповідні зміни до Податкового кодексу внесено Законом № 2245-VIII. При цьому оподаткування посилок відтермінували до 2019 року.

4. Удосконалено порядок реєстрації та ліцензування банків, а також проведення інспекційних перевірок

НБУ змінив порядок реєстрації та ліцензування банків. Зміни стосуються: набуття або збільшення істотної участі, відкриття відокремлених підрозділів банків, початку нового виду діяльності банками, щодо яких застосовано обмеження, використання печаток у документах на реєстрацію. Зміни передбачено постановою від 28 грудня 2017 року № 146. Також регулятор переглянув вимоги до організації та проведення ревізій банків і інших осіб, що охоплюються його наглядовою діяльністю. Зокрема, інспектори НБУ отримали чіткі інструкції щодо своїх дій у разі протидії з боку об'єкта інспекційної перевірки, створення його представниками перешкод для належного її проведення. Зміни передбачено постановою від 28 грудня 2017 року № 145.

5. Видані небанківським фінустановам ліцензії можна знайти на сайті НБУ

Нацбанк запустив нову пошукову систему «Інформація про видані ліцензії небанківським фінансовим установам та іншим юридичним особам (крім банків)». Система дає змогу своїм користувачам самостійно формувати та завантажувати інформацію про видані НФУ генеральних ліцензіях на здійснення валютних операцій, а також перевіряти чинність таких ліцензій. Крім того, підвищився тариф на розгляд пакета документів про видачу ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків небанківській фінансовій установі.

6. Рахунки ескроу можна використовувати в інвестиційній діяльності

НБУ передбачив кроки із запровадження рахунків умовного зберігання (ескроу). Зокрема, врегульовано порядок використання рахунків ескроу іноземними інвесторами під час проведення інвестиційної діяльності в Україні. Також спрощено порядок купівлі іноземної валюти за операціями повернення іноземних інвестицій у зв'язку з продажем іноземним інвестором акцій за процедурою «сквіз-аут» тощо. Зміни передбачено постановою НБУ від 28 грудня 2017 року № 147. Також встановлено новий Порядок ведення реєстру інвестиційних проектів. Тепер реєстр ведеться в електронному вигляді та підлягає постійному зберіганню у відомстві на відповідних носіях (раніше його вели також у паперовому вигляді). Новий порядок затверджено постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року № 1062.

7. Діяльність у сфері телекомунікацій більше не підлягає ліцензуванню

З 1 січня 2018 року діяльність у сфері телекомунікацій надання послуг у галузі криптозахисту інформації (крім послуг ЕЦП) і технічного захисту інформації не підлягає ліцензуванню. Відповідні зміни передбачено ст. 21 Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності».

8. Збільшено страхові виплати потерпілим на виробництві

Встановлено коефіцієнт перерахунку страхових виплат із 1 березня 2018 року в розмірі 1,2. Також передбачено, що до зарплати, яку потерпілий отримував до ушкодження здоров'я, відкоригованою на коефіцієнти перерахунків, що проводить Фонд до 2018 року, додаватиметься сума, на яку збільшився середній розмір зарплати за період 2008 - 2011 років. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року № 1053.

9. Почала діяти форма паспорта об'єкта будівництва

У цьому паспорті відображають результати обстеження об'єкта, що здійснюють із метою оцінювання його відповідності основним вимогам до будівель і споруд, визначеним технічним регламентом, і вжиття обґрунтованих заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час експлуатації. Форму паспорта об'єкта будівництва затверджено наказом Мінрегіонбуду від 10 листопада 2017 року № 298. Крім того, у 2018 році планують створення Єдиної бази цих звітів про оцінку нерухомого майна, щоб запобігти заниженню бази оподаткування (оцінної вартості). Це передбачено п. 172.3 ПК у редакції, яка діє з 1 січня 2018 року.

10. Спирт для виробництва ліків на експорт обкладається акцизом за нульовою ставкою

Кабмін урегулював питання використання спирту етилового за нульовою ставкою акцизного податку для виробництва лікарських засобів, що експортуються. Установлено, що до лікарських засобів для виробництва яких використовується спирт етиловий за ставкою акцизного податку в розмірі 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту етилового, належать лікарські засоби, зокрема, зареєстровані в інших країнах у встановленому законодавством порядку, що підтверджується реєстраційним посвідченням, виданим відповідною країною. Відповідні зміни до постанови «Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів» внесено постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року № 1082.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини