Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Удосконалено порядок реєстрації та ліцензування банків

2 січня 2018, 11:09
703
0
Автор:
Реклама

Нацбанк вніс зміни до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів.

Зміни стосуються:

1. Набуття або збільшення істотної участі

Визначено випадки, в яких допускається набуття або збільшення істотної участі в банку без попереднього погодження з НБУ. Також встановлено порядок погодження фактичного набуття або збільшення істотної участі для таких випадків. Тому для осіб, які з об'єктивних причин не мають можливості отримати погодження НБУ до фактичного набуття або збільшення істотної участі (наприклад, у разі отримання ними спадщини), передбачено спеціальний правовий механізм легалізації їх статусу як власників істотної участі в банку.

В той же час посилено вимоги до осіб, які в результаті набуття або збільшення істотної участі стають контролерами банків, а саме:

- визначено, що обов'язковою умовою для погодження набуття такою особою контролю над банком, який потребує додаткової капіталізації, є підтвердження нею джерел походження коштів, що спрямовуватимуться на таку капіталізацію;

- встановлено обов'язок особи подати до НБУ трирічний бізнес-план діяльності банку, зазначивши в ньому, у тому числі, потребу в подальшій капіталізації банку та джерела її фінансування.

2. Відкриття відокремлених підрозділів банків

При відкритті відокремлених підрозділів банки зобов'язані дотримуватися нормативів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для маломобільних груп населення.

3. Початку нового виду діяльності банками, щодо яких застосовано обмеження в діяльності

Лібералізовано вимоги відносно початку нового виду діяльності або надання нового виду фінансових послуг банками, яким обмежили здійснення окремих видів операцій. Такі банки зможуть починати новий вид діяльності або надавати новий вид фінансових послуг у разі, якщо їх здійснення не обмежується відповідним рішенням про застосування заходу впливу і не призведе до негативних наслідків для банку, його кредиторів та вкладників.

4. Використання печатки в документах на реєстрацію

До Нацбанку можна подавати документи без печатки і не завіряти у нотаріуса вірність копії документу, якщо така вимога не встановлена законом.

Зміни до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів внесено постановою НБУ № 146 від 28 грудня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини