Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий перелік держав, операції з резидентами яких визнаються контрольованими

28 грудня 2017, 18:12
1786
0
Автор:
Реклама

Оскільки відбулися зміни критеріїв формування переліку, Мінфін напрацював новий перелік держав (територій), операції з резидентами яких визнаються контрольованими.

Критерії, за якими відбувався відбір:

• держав (територій), у яких ставка податку на прибуток підприємств на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні (тобто нижча 13%);

• держав, з якими Україною не укладені міжнародні договори з положеннями про обмін інформацією;

• держав, компетентні органи яких не забезпечують своєчасний та повний обмін податковою та фінансовою інформацією на запити ДФС.

Під час розгляду критерію щодо ставки податку на прибуток підприємств, яка на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні, була врахована не лише основна ставка, а й пільгові ставки для окремих галузей, територій, видів діяльності.

Операції з контрагентом, зареєстрованим у державі (на території), включеній до зазначеного переліку, визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення з 1 січня звітного року, наступного за календарним роком, у якому держави (території) було включено до такого переліку, щодо них подається звіт до контролюючих органів.

До переліку ввійшли 85 держав (територій).

Порівняно з попереднім переліком, до нового додали такі країни, як: Гваделупа, Гватемала, Французька Гвіана, Співдружність Домінікани, Домініканська Республіка, Естонія, Іран, Куба, Лаос, Латвія, Ліван, Маврикій, Мальта, Марокко, Монако, ОАЕ, Сінгапур, Грузія, Угорщина.

Що це дає?

• запобігає ухиленню від сплати податків та розмиванню податкової бази;

• забезпечує оподаткування прибутку в країні його створення, що дозволить збільшити надходження до державного бюджету України.

Таке повідомлення опубліковано на офіційному веб-сайті Мінфіну.

Ідеться про постанову КМУ «Про затвердження переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України, та визнання таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 977» від 27.12.2017 р. № 1045, яка набирає чинності 01.01.2018.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини