Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено правила застосування спецзасобів військовослужбовцями Нацгвардії

27 грудня 2017, 09:30
1402
1
Автор:
Реклама

Уряд оновив перелік спеціальних засобів, які застосовуються військовослужбовцями Нацгвардії, та правила їх застосування.

Тепер перелік спецзасобів, які можуть застосовувати нацгвардійці, відповідає переліку спецзасобів, визначених для підрозділів Нацполіції (ст. 42 Закону «Про Національну поліцію»).

У разі застосування спецзасобів військовослужбовці Нацгвардії зобов'язані:

- попередити про намір їх використання, надавши при цьому особам, щодо яких можуть бути застосовані спецзасоби, достатньо часу для виконання своїх вимог;

- в кожному випадку застосування спецзасобів і в найкоротші строки забезпечити надання потерпілим домедичної допомоги, повідомивши лікарів та медичні установи, який засіб застосовано і яку допомогу надано.

Забороняється застосовувати спецзасоби:

- відносно жінок з явними ознаками вагітності, малолітніх осіб, осіб з явними ознаками обмежених можливостей або старості, окрім випадків здійснення ними озброєного або групового нападу, озброєного опору військовослужбовцю Нацгвардії, що загрожує його життю і здоров'ю, або інших осіб, якщо відбити такий напад іншими способами неможливо;

- в приміщеннях і на земельних ділянках, які належать або закріплені за дипломатичними представництвами та консульськими установами іноземних держав в Україні, крім випадків, коли від голови дипломатичного або іншого відповідного представництва (організації) надійде за офіційними каналами письмове прохання (згода) застосовувати зазначені засоби проти правопорушників;

- в приміщеннях або на виробництвах, пов'язаних з виготовленням вибухових або легкозаймистих речовин, в навчальних і лікувальних установах.

Крім того, заборонено: завдавати ударів гумовими (пластиковими) палицями по голові, шиї, ключиці, статевим органам, попереку та в живіт; застосовувати наручники більше двох годин; застосовувати світлозвукові пристрої на відстані ближче ніж два метри від людини; стріляти гумовими кулями в голову, груди, ділянку серця, сонячне сплетіння, пах, статеві органи; застосовувати водомети, якщо температура повітря нижче 10 °C тощо.

Відповідний перелік та Правила застосування спеціальних засобів військовослужбовцями Національної гвардії під час виконання службових завдань затверджено постановою Кабміну від 20 грудня 2017 року № 1024.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини