Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З нового року вводяться нові вимоги до виробів із какао та шоколаду

21 грудня 2017, 09:09
2417
0
Автор:
Реклама

1 січня 2018 року набирають чинності нові правила маркування продуктів із какао та шоколаду для забезпечення належної обізнаності споживачів і запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживачів в оману.

На маркуванні шоколадних продуктів повинна міститися інформація про загальну кількість какао-продуктів у відсотках у перерахунку на сухі речовини, із словами «мінімальний вміст какао-продуктів», «мінімальний вміст какао-масла» (для білого шоколаду).

Для виробництва білого, молочного, сімейного молочного, шоколаду «a la taza» і «familiar a la taza» дозволяється використання рослинних жирів у кількості, що не перевищує 5 % загальної маси готового виробу після відрахування деяких їстівних речовин, при цьому не зменшуючи мінімальний вміст какао-масла та загальну кількість какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.

У разі використання рослинних жирів на маркуванні шоколадних продуктів зазначається «містить рослинні жири в доповненні до какао-масла». Ця інформація повинна розміщуватися поблизу назви продукту в одному полі зору з переліком інгредієнтів, бути чітко відокремлена від цього переліку, повинна зазначатися жирним шрифтом і великими буквами.

Найменування «шоколад», «молочний шоколад» та «шоколад «кувертюр»/«couverture» дозволяється доповнювати інформацією про показники якості за умови, що продукція містить:

- для шоколаду - не менше ніж 43 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини не менше 26 % какао-масла;

- для молочного шоколаду - не менше 30 % від загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини не менше 18 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру у перерахунку на сухі речовини, з вмістом молочного жиру не менше 4,5 %;

- для шоколаду «кувертюр»/«couverture» - не менше 16 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.

Також на маркуванні молочного шоколаду у назві продукту замість «молочний» може вказуватися «вершковий», якщо мінімальний вміст молочного жиру в продукті складає 5,5 %, та «молочний знежирений», якщо вміст молочного жиру в продукті - не більше 1 %.

Для виготовлення шоколаду, який використовується для виробництва морозива й аналогічних заморожених продуктів, дозволено використання кокосового масла.

Строк придатності, умови зберігання та транспортування шоколадної продукції встановлює виробник в технічній документації на конкретне найменування.

Вимоги до продуктів із какао та шоколаду затверджено наказом Мінагрополітики від 13 квітня 2016 року № 157, який набирає чинності 1 січня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини