Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

VII Зимовий форум ААУ: час змін

Реклама

15 грудня відбувся VII Зимовий форум по карному праву і процесу, організований Асоціацією адвокатів України.

Адвокати, судді і чиновники зібралися, щоб у черговий раз обговорити насущні питання карного судочинства і поділитися досвідом рішення складних завдань.

Основне питання порядку денного - реформування судової системи - розкрив Сергій Козьяковголова Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка займається первинним відбором нових суддів. Символічно, що сформований на відкритому конкурсі Верховний Суд почав роботу саме 15 грудня, в день проведення форуму. Цього ж дня набув чинності Закон № 2147 - VIIIяким затверджені нові редакції процесуальних кодексів. Про новий процес в контексті повноважень слідчого судді розповіла суддя Соломенского райсуду Києва Вікторія Кицюк. Зміни торкаються складу суду, яким слухається справа, присяжних, спеціальних суб'єктів. Так, слід звернути увагу, що з 15 березня 2018 року почнуть діяти норми відносно осудності по обшуках - заяви мають бути розглянуті по місцезнаходженню юридичної особи органу досудового розслідування. По словах В. Кицюк, це спричинить певні проблеми, оскільки не усі уповноважені суб'єкти мають статус юрособи. Позитивно суддя оцінила імплементацію практики Європейського суду з прав людини в національне законодавство і так зване "закон "стоп маски-шоу"згідно з якими адвоката зобов'язані допустити на обшук. В той же час законодавець, по словах В. Кицюк, "зіграв і нашим, і вашим", передбачивши, що докази є неприпустимими, тільки якщо адвокат доведе факт недопуску на обшук в суді під час судочинства. В. Кицюк порадила адвокатам завести "тривожну валізку" з відеозаписуючою технікою і фіксувати процес. Фіксуючи порушення законодавства на особистий телефон, слід враховувати, що для експертизи потрібний оригінал запису.

Тему неприпустимості доказів в карному процесі детально розкрила адвокат Анастасія Гурскаяпартнер АТ "Клаптиків і партнери". Зупинившись на загальних станах КПК і позитивних для адвокатів новелах, А. Гурская поділилася практичним досвідом визнання доказів неприпустимими, зокрема виходячи з повноважень експерта. Крім того, на її думку, частенько доцільніше не вказувати на неприпустимість доказів на стадії досудового розслідування, а скористатися цим під час судового розгляду. "Ну, а судячи з останніх змін КПК, з 7 грудня в Україні починаються зйомки нового кіно", - зробила висновок А. Гурская, маючи на увазі той же Закон № 2213 - VIII про обов'язкову фіксацію обшуків.

Обшуки проводять і у самих адвокатів. На проблемних питаннях обшуку офісу адвокатів зупинився Володимир Клочковголова Комітету ААУ з питань захисту прав і гарантій адвокатської діяльності. За його словами, кількість обшуків у адвокатів в 2017 році дещо знизилася в порівнянні з попередньою, 2016 роком, коли було проведено 67 обшуків. В. Клаптиків позначив основні порушення, які мають місце при обшуку адвокатів. В першу чергу, це їх недопуск на обшук, неповідомлення Ради адвокатів регіону про проведення обшуку у адвоката і початок обшуку без представника Ради. Рада фіксує усі порушення правоохоронців до кінця слідчих дій. Крім того, фіксуються порушення, які можуть стати основою для відкриття дисциплінарної справи відносно адвоката. Оскільки обшук не можна проводити без представника самоврядування, В. Клаптиків радить внести відомості про офіси в Єдиний реєстр адвокатів. Ці дані будуть корисні і у разі, якщо визначення видане на обшук усього приміщення.

Особлива увага на Форумі була приділена негласним слідчим діям. Так, В. Клаптиків упевнений, що в усіх резонансних справах телефони і офіси адвокатів "ставляться на прослуховування". "Пам'ятайте, кращі місця для розмов - це мости і шумні естакади", - напучував він. У свою чергу суддя В. Кицюк порадила спілкуватися з клієнтом особисто, а не по телефону.

Безпосередньо про застосування спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації розповів начальник сектора відділу контррозвідувального захисту інформаційної безпеки держави ГУ СБУ в Києві і Київській області Богдан Ковалев. Оскільки його сектор працює по двох напрямах: захист державних баз даних і використання соцсетей із СТС спецслужбами іноземних держав, доповідь торкалася протиправного використання СТС іноземними спецслужбами. Передбачаючи питання про законність використання в особистих цілях ряду засобів стеження (наприклад, дитячий "розумний" годинник з функцією контролю) Б. Ковалев, що ввозяться в Україну, пояснив, що спецзасобами є тільки ті пристрої, які відповідають критеріям, затвердженим постановою Кабміну від 22 вересня 2016 року № 669. В цілому ж, прослуховувати без участі СБУ (а значить незаконно) можуть за допомогою операторів мобільного зв'язку або встановивши шкідливе програмне забезпечення на телефон (як дистанційно - у вигляді зараженого файлу, так і безпосередньо - фізично инсталлировав програму на телефон). Тому про свою безпеку слід піклуватися самому.

Продовжив тему використання нових технологій в професійній діяльності Олександр Поповкерівник центру аналитико-правовой інформації компанії ЛИГА:ЗАКОН. Він зупинився на перевагах використання інтелектуальних систем аналізу і відстежування судових рішень в карному процесі. По словах А. Попова, в Україні представлено близько 5 інструментів пошуку актуальної судової практики. Усі ці сервіси виникли завдяки Єдиному реєстру судових рішень, тому пошук покращуватиметься у міру його наповнення. Досягши відмітки в 200 мільйонів рішень можна буде отримати практично миттєвий результат, який демонструє Google. На відміну від реєстру, системи аналізу судових рішень мають ширший фільтр пошуку. Крім того, одного разу оформлений запит можна поставити на моніторинг, що дозволяє автоматично отримувати актуальну судову практику. Покращується функція пошуку внутрішніх зв'язків рішень (який зараз утруднений із-за зміни номера справи в інстанціях). Вже в 2018 році після введення в дію Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи функція відстежування рішень запрацює в повному об'ємі. У найближчій перспективі будуть відкриті нові можливості роботи саме з текстом рішень : автоматичне виділення позиції суду у справі; моніторинг рішень по заданих особливостях суб'єктивної і об'єктивної сторони.

Традиційно після закриття Форуму відбулася урочиста церемонія нагородження переможців щорічного всеукраїнського конкурсу ААУ "Адвокат року".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини