Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

15 грудня 2017, 13:35
2951
0
Автор:
Реклама

1. Набрали чинності нові процесуальні кодекси

15 грудня починає роботу новий Верховний Суд і набрав чинності Закон № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Для кожного процесуального кодексу передбачено особливості введення норм в дію. Згідно з Перехідними положеннями Закону касаційні скарги (подання) на судові рішення, які подано та розгляд яких не закінчено до набрання чинності новими редакціями, передаються до касаційних судів і розглядаються з початку за новими правилами. Заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України, розгляд яких не закінчено до 15 грудня, передають до касаційних судів, їх розглядає з початку колегія у складі трьох або більше непарної кількості суддів за старими правилами. Про ключові зміни в господарському та адміністративному процесах дізнайтеся від суддів. Також можете ознайомитися з інфографікою щодо юрисдикцій і нових правил доказування.

2. Новий Закон про ж/к послуги набрав чинності

До 10 грудня 2018 року співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком повинні укласти нові договори з виконавцями комунальних послуг (крім послуг із постачання електроенергії та природного газу) за кожним видом комунальної послуги (управління будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, водовідведення, поводження з побутовими відходами). Закон про ж/к послуги набрав чинності та вводиться в дію після закінчення 6 місяців.

3. Заблоковано Закон про зміну Податкового кодексу

У Парламенті зареєстровано постанову про скасування рішення Верховної Ради про прийняття в цілому, як закону, законопроекту № 6776-д Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році. Закон було прийнято 7 грудня та передбачає підвищення акцизу, ставок екологічного податку; безмитні посилки, якщо їх не більше трьох по 150 євро кожна; безмитне ввезення товарів через аеропорти на 1000 євро, при в'їзді через інші пункти пропуску обмеження - 500 євро та 50 кг ваги та інше.

4. Розширено можливості бізнесу з дострокового погашення валютних кредитів

Розширено перелік випадків, коли бізнес може достроково погашати кредити і позики в іноземній валюті. Достроково можна погасити кредит, у реалізації якого повністю або частково бере участь іноземна держава через уповноважених нею осіб. Також скасовано обмеження на максимальну суму переказів іноземної валюти для операцій уповноважених банків, які вони здійснюють на підставі індивідуальних ліцензій НБУ. Досі максимальний ліміт за такими операціях становив 50 тис. дол. США протягом одного календарного місяця. У подальшому банки зможуть проводити такі перекази інвалюти на суму, визначену в індивідуальній ліцензії. Зміни передбачено постановою НБУ від 12 грудня 2017 року № 128.

5. НБУ зберіг вимогу до обов'язкового продажу надходжень валюти

Нацбанк зберіг вимогу до обов'язкового продажу надходжень в Україну іноземної валюти на користь юридичних осіб на рівні 50 %. Також розширено перелік операцій бізнесу, надходження за якими не є обов'язковими до продажу. Тепер така вимога не поширюватиметься на перекази, які було здійснено банком за рахунок власних (не куплених) коштів клієнта, які повертаються іноземним банком. Відповідне рішення затверджено постановою НБУ № 129 від 13 грудня 2017 року «Про запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов'язкового продажу таких надходжень».

6. Регулярні планові перевірки дотримання валютного законодавства тепер необов'язкові

Нацбанк скасував обов'язковість проведення регулярних планових перевірок дотримання вимог валютного законодавства. Скасовано обов'язковість проведення планової перевірки не рідше одного разу на 36 місяців. НБУ проводитиме відповідні перевірки залежно від потреби. Розширено перелік джерел інформації, за результатами аналізу яких може бути призначено позапланову перевірку. Тепер підставою для перевірки може бути отримана від банків, інших фінансових установ або «Укрпошти» інформація про порушення законодавства України. Зміни передбачено постановою НБУ від 11 грудня 2017 року № 12.

7. Мінприроди та Держпродспоживслужба рідше проводитимуть перевірки

Кабмін скоротив періодичність перевірок суб'єктів, що провадять господарську діяльність із виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, поводження з небезпечними відходами. Мінприроди перевірятиме суб'єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику, не частіше одного разу на два роки замість одного разу на рік. Зміни передбачено постановою Кабміну від 6 грудня 2017 року № 937. Крім того, рідше проводитимуться перевірки бізнесу у сфері ціноутворення. Суб'єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику, перевірятимуть не частіше ніж один раз на два роки замість одного разу на рік, а суб'єктів господарювання, віднесених до середнього ступеня ризику, - не частіше одного разу на три роки, замість одного разу на два роки. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 6 грудня 2017 року № 934.

8. Мінфін запроваджує єдиний казначейський рахунок ДФС для сплати митних платежів

З 17 липня 2018 року на депозитний рахунок у Держказначействі буде переведено всі підприємства на постійній основі. Міністерство фінансів запроваджує використання єдиного авансового рахунка ДФС для сплати підприємствами митних платежів. З єдиного казначейського рахунка ДФС проводитиметься списання митних платежів під час митного оформлення в будь-якій митниці. Відповідний Порядок перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, що вносяться до/або під час митного оформлення затверджено наказом Мінфіну від 1 листопада 2017 року № 898.

9. Розширено Нацперелік основних лікарських засобів

До Національного переліку основних лікарських засобів зараховано ще 60 діючих речовин. Отже, установи охорони здоров'я повинні забезпечуватися на 100 % 427-ма найменуваннями препаратів. Нову версію Нацпереліку прийнято на засіданні Кабміну 13 грудня. Крім того, продовжено дія постанови № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за визначеними категоріями захворювань». Ця постанова дає змогу забезпечувати пільгові категорії населення медичними препаратами та виробами, яких зараз немає в Нацпереліку.

10. Будівельникам мостів спростили умови отримання передоплати на виконання робіт

Підрядники будівництва великих і позакласових мостів можуть отримувати попередню оплату (аванс) в обсязі, що не перевищує 60 % вартості річного обсягу робіт для такого будівництва, без часових обмежень щодо провадження ними будівельній діяльності зі зведення мостів і протягом 18 місяців із дня укладення договорів на закупівлю матеріалів, конструкцій, виробів. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 1 грудня 2017 року № 916.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини