Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Київрада збирається підтримати заборону одноразових пакетів

13 грудня 2017, 11:34
893
5
Автор:
Реклама

Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА підтримав електронну петицію № 2125 про заборону використання та продажу одноразових поліетиленових пакетів.

Так, на підтримку петиції Київська міська рада підготувала проект рішення про звернення до Верховної Ради щодо необхідності прийняття Закону, який забороняє поліетиленові пакети. Рішення розроблено з метою поліпшення стану довкілля, благоустрою, екологічної безпеки в державі та приведення природоохоронного законодавства до світових і загальноєвропейських стандартів.

Екологічна проблема, пов'язана з використанням та утилізацією поліетиленових пакетів одноразового використання, виготовлених повністю або частково з полімерів, період розкладання яких складає 100 років, вимагає негайного правового регулювання для збереження довкілля в країні, - вважають у Департаменті.

З одного боку, широке використання полімерних матеріалів значно підвищило якість побуту, а з іншої - призвело до засмічення населених пунктів, узбіч, доріг, лісів, земель, поверхневих і підземних вод, вимирання тварин.

Згідно із статистичними даними, щорічно в країнах-членах Європейського Союзу використовується більше 800 тонн одноразових поліетиленових пакетів. І лише 6% від їх загальної кількості направляється на переробку.

«В Україні на одну людину щорічно припадає більше 500 поліетиленових пакетів, в той час, коли середньостатистичний німець протягом минулого року використав їх лише 45. Час корисної експлуатації поліетиленового пакету за призначенням рідко коли перевищує 30 хвилин, а період розкладання становить більше 100 років. Тому близько 10 країн світу вже прийняли нормативні акти про заборону або обмеження використання полімерних пакетів. У Кенії, зокрема, за використання поліетиленових пакетів дають до 4 років в'язниці», - зазначив директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Андрій Фіщук.

У Департаменті зазначили, що питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинно вирішуватися централізовано на державному рівні і якнайшвидше, щоб не допустити на родючих українських полях екологічної катастрофи.

Нагадаємо, Мінрегіон пропонував заборонити пакети ще у 2012 році.

Зазначимо, що спроби заборонити полімерні пакети були неодноразовими, але безуспішними.

Детальніше про ініціативи:

Раді знову запропоновано заборонити полімерні пакети

Полімерні пакети можуть заборонити з 2014 року

В Україні знову намагаються заборонити пакети

Депутат хоче заборонити пакети

Знову хочуть заборонити пакети

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини