Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Внесено зміни до нових процесуальних кодексів

8 грудня 2017, 15:56
2393
3
Автор:
Реклама

Верховна Рада прийняла зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом удосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів (проект № 7277).

Законом також внесено важливі зміни до Цивільного процесуального, Господарського процесуального кодексів і Кодексу адміністративного судочинства, викладених у новій редакції.

Більшість змін до нових кодексів спрямована на виправлення логічних та граматичних помилок.

Так, до Господарського процесуального кодексу у новій редакції внесено такі поправки.

Згідно з частиною 4 ст. 46 ГПК у разі направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції заборонено змінювати предмет та підстави позову. З цього правила передбачено виключення. Так, при розгляді справи у спрощеному провадженні змінювати предмет позову можна, якщо до початку першого судового засідання змінилися фактичні обставини у справі.

Змінами передбачено, що змінювати предмет позову можна буде, якщо обставини у справі змінилися не до, а після початку першого судового засідання.

Поправки внесено і до частини третьої ст. 119 ГПК. У теперішній редакції Кодексу йдеться про відновлення процесуального строку, встановленого судом, а у новій - про процесуальний строк, встановлений законом, а не судом.

Також передбачено алгоритм дій сторін у разі, якщо судове засідання не проводиться. Так, поправкою до частини другої ст. 252 ГПК передбачається, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження проводиться через 30 днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Крім того, частину третю ст. 252 ГПК доповнено абзацом такого змісту: «Якщо для розгляду справи в порядку спрощеного провадження судове засідання не проводиться, процесуальні дії можуть здійснюватися протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі».

До Цивільного процесуального кодексу внесено аналогічні правки. Зокрема, змінено статті 49 (зміна фактичних обставин після, а не до першого засідання), 127 (процесуальні строки, встановлені законом, а не судом), 279 (алгоритм дій у разі не проведення судового засідання).

Схожі зміни внесено також і до Кодексу адміністративного судочинства.

Нагадаємо, Рада прийняла зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання 7 грудня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини