Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Свідок має право носити релігійні символи в судовому засіданні - ЄСПЛ

7 грудня 2017, 10:30
1007
0
Автор:
Реклама

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Гамидович проти Боснії і Герцеговини» від 5 грудня 2017 року визнав порушення Боснією і Герцеговиною ст. 9 Європейської конвенції (свобода думки, совісті і релігії).

Пан Гамидович був викликаний до суду в якості свідка у справі Мелвіда Яшаревича про напад на посольство США в Сараєво, як представник тієї ж релігійної громади, що й обвинувачений.

Він з'явився до зали судового засідання, але відмовився зняти тюбетейку, незважаючи на наказ судді зробити це. Потім він був видалений із залу суду та засуджений за неповагу до суду до штрафу у розмірі 10 000 конвертованих марок (ВАМ).

Заявник звернувся до апеляційного суду, який зменшив штраф до 3000 ВАМ, але залишив в силі частину рішення суду першої інстанції, що залишилася. Суд визнав правомірною вимогу про зняття будь-яких головних уборів в приміщеннях державних установ.

Конституційний суд Боснії і Герцеговини не виявив порушення релігійних прав та повністю визнав аргументи Державного суду.

Подаючи скаргу до ЄСПЛ, заявник зазначив, що його покарання за носіння тюбетейки в залі суду суперечить статті 9 Конвенції та зажадав відшкодування 50 тис. євро в якості компенсації моральної шкоди.

Розглянувши справу, Суд постановив шістьома голосами проти одного, що було порушення статті 9 Конвенції.

Згідно з висновком ЄСПЛ, стягнення, накладене на заявника за носіння тюбетейки в залі суду, є обмеженням прояву його релігії. Це узгоджується з офіційною позицією Ісламського співтовариства в Боснії і Герцеговині, згідно з якою носіння тюбетейки не є релігійним обов'язком, але воно має такі сильні традиційні корені, що багато хто вважає це релігійним обов'язком.

Суд визнав, що заявник постраждав в результаті такого порушення, і присудив йому 4500 євро в якості моральної компенсації.

Суддя ЄСПЛ від України, Ганна Юдківська, зазначила, що Суд підкреслив приватний статус заявника, на якого, на відміну від публічного посадовця, не покладається обов'язок нейтральності і неупередженості. Крім того, не було ніяких підстав сумніватися, що вчинок заявника був викликаний його щирим релігійним переконанням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини