Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ розширює для банків можливості з управління ліквідністю

5 грудня 2017, 17:25
757
0
Автор:
Реклама

Нацбанк вирішив зменшити обсяг обов'язкових резервів, який банки повинні зберігати на коррахунках в центральному банку щодня на початок операційного дня.

Досі кожен банк повинен був тримати на коррахунках в НБУ на початок кожного дня 40 % від суми коштів, що підлягають обов'язковому резервуванню та зберіганню в період утримання. Згідно з рішенням Правління НБУ, цей показник буде знижено до 0 %.

Відповідно, скасовується норма щодо дозволеної кількості випадків недотримання банками щоденних залишків обов'язкових резервів на коррахунках протягом трьох періодів поспіль. Період утримання обов'язкових резервів залишився з 11 числа поточного і до 10 числа наступного місяця.

Банки при виконанні вимог обов'язкових резервів будуть зобов'язані дотримуватися встановленого нормативу обов'язкового резервування лише в середньому за відповідний період утримання.

Нормативи обов'язкового резервування, як і раніше, складають:

6,5 - для депозитів юридичних та фізичних осіб в національній і іноземній валютах на вимогу, а також коштів на поточних рахунках;

3,0 - для строкових депозитів юридичних та фізичних осіб в національній і іноземних валютах.

Таке рішення дозволить банкам оперативно розпоряджатися додатковими ліквідними коштами. Додаткова гнучкість банків в управлінні своєю ліквідністю сприятиме активнішому розвитку міжбанківського грошово-кредитного ринку України.

Відповідні зміни затверджено рішенням Правління НБУ від 23 листопада 2017 № 752-рш та набирають чинності з 25 грудня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини