Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

1 грудня 2017, 14:00
2093
0
Автор:
Реклама

1. Змінено дати офіційних вихідних

2 грудня набирають чинності зміни до ст. 73 КЗпП, згідно з якими Різдво Христове святкуватимуть 25 грудня та 7 січня. Водночас скасовано святковий день 2 травня, але 1 травня (День праці) залишатиметься святковим. Зміни треба враховувати під час розрахунку відпускних і тривалості відпустки. Відповідні зміни передбачено Законом № 2211-VIII «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів». Крім того, стало відомо, як працюватимуть банки під час новорічних свят. НБУ визначив регламент роботи СЕП і порядок роботи банківської системи в період завершення звітного року.

2. Набирає чинності нове процесуальне законодавство

15 грудня набирають чинності нові процесуальні кодекси. Зокрема, вводять нові правила судового процесу в господарському судочинстві. Норми Закону розширюють способи судового захисту та засобу доведення в судовому процесі, компенсацію судових витрат, розумні строки розгляду справ і правову визначеність тощо. Також передбачено впровадження системи «Електронного суду», яка спростить комунікацію з судом і зменшить витрати на зміст судової системи.

3. Змінено порядок обліку платників податків

Врегульовано порядок дій та обліку платників податків, якщо вчасно не подано заяви або документи для взяття на облік у контролюючих органах. Зміни передбачено наказом Мінфіну від 6 жовтня 2017 року № 839.

4. Українські кіновиробники отримають податкові пільги

Товари, що використовують у кінематографії, на 5 років звільнять від оподаткування ПДВ і ввізним митом. Також передбачено пільги з ПДВ під час дистрибуції, демонстрування, розповсюдження національних та іноземних фільмів, озвучених державною мовою. Президент підписав відповідні Закони «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» (проект № 3238-д) і Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» (проект № 3239-д).

5. Абонентів телекомунікаційних послуг зареєструють

НКРЗІ врегулювала процедуру реєстрації абонентів, які отримують телекомунікаційні послуги без укладення договору у письмовій формі. Документом розширено способи реєстрації абонентів, зокрема шляхом впровадження дистанційної реєстрації. Так, положеннями Порядку визначається можливість подання заяви про реєстрацію в електронній і паперовій формі, процедура ідентифікації абонента з використанням ЕЦП і системи BankID тощо. Порядок реєстрації абонентів, які отримують телекомунікаційні послуги без укладення договору у письмовій формі, затверджено на засіданні НКРЗІ 28 листопада 2017 року. Відповідне рішення буде направлено на державну реєстрацію в Мін'юст.

6. Фінансові регулятори критично висловилися про криптовалюту

НБУ, НКЦПФР і Нацкомфінпослуг зробили спільну заяву про те, що складна правова природа криптовалют не дає змоги визнати їх ні грошовими коштами, ні валютою і платіжним засобом іншої країни, ні валютною цінністю, ні електронними грошима, ні цінними паперами, ні грошовим сурогатом. Регулятори звернули увагу на те, що будь-яка діяльність, пов'язана з операціями купівлі, продажу, обміну та конвертації в криптовалюту, несе велику кількість ризиків, які фізичні та юридичні особи повинні усвідомлювати, перш ніж здійснювати такі операції. Відомства пообіцяли продовжувати опрацювання питання правового статусу криптовалют і законодавчого врегулювання операцій з ними.

7. НБУ змінив вимоги до банків, прийняті у зв'язку з поганою економічною ситуацією

Втратила чинність постанова від 24 лютого 2015 року № 129, яку було прийнято у зв'язку з негативним впливом на діяльність банківської системи. Скасування постанови зумовлено тим, що негативні наслідки такого впливу вже ідентифіковано банками та враховано в розроблених ними планах заходів із приведення показників своєї діяльності у відповідність до нормативних вимог. Для банків, які приводять показники своєї діяльності відповідно до вимог постанови № 129, продовжено мораторій на застосування заходів впливу за порушення цих показників і дію обмежень щодо здійснення такими банками окремих видів банківських операцій. Крім того, НБУ анонсував адаптацію своєї правової бази до змін у законодавстві.

8. Відрядні в інвалюті можна зараховувати на рахунки фізосіб

Нацбанк розширив перелік операцій із зарахування коштів в іноземній валюті на власні поточні рахунки фізичних осіб на території України. Перелік доповнено операцією із зарахування коштів для забезпечення витрат працівника на відрядження за кордон. Раніше такі надходження в інвалюті повинні були продаватися на міжбанківському валютному ринку України і на рахунок зараховувалися в гривневому еквіваленті. Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 28 листопада 2017 року № 120.

9. Реєстр активів неплатоспроможних банків став публічним

ФГВФО спільно з проектним офісом ProZorro.Продажі відкрили для публічного доступу Реєстр активів неплатоспроможних банків. Відтепер дані про всі активи, які буде заведено ФГВФО в ProZorro.Продажі у вигляді лотів, доступні через єдиний Реєстр усім охочим. Це дасть змогу покупцям краще готуватися та планувати свою участь в аукціонах.

10. Оновлено порядок ведення реєстру виданих векселів

НКЦПФР відновила реєстр виданих простих і перевідних векселів. Врегульовано склад інформації, порядок і строки її внесення до реєстру та надання векселедержателю. Затверджено форму, за якою векселедавець (трасант) складає реєстр. Порядок оновлено рішенням НКЦПФР від 18 жовтня 2017 року № 774, яке набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини