Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАБУ закликає Президента не підписувати процесуальні кодекси

15 листопада 2017, 18:12
1297
2
Автор:
Реклама

У НАБУ заявили, що підписання Президентом Закону "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України і інших законодавчих актів" (проект № 6232) приведе до колапсу в роботі агентства і інших органів досудового розслідування і паралізує систему правосуддя.

Хоча тексту, направленого на підпис Президентові доки немає, НАБУ не згідно з нормою проекту, яка передбачає, що строки досудового розслідування розраховуються з моменту внесення відомостей до ЄРДР (навіть якщо особа правопорушника не встановлена), а слідчий буде зобов'язаний закрити кримінальну справу у разі завершення встановлених строків, незалежно від розкриття злочину.

Окрім цього, передбачено отримання дозволів на застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а саме передбачена можливість їх отримання тільки в межах територіальної юрисдикції суду, де знаходиться орган досудового розслідування як юридична особа. У НАБУ вважають, що зміни створять надмірне навантаження на окремі судові установи за місцем реєстрації юрособи. Адже слідчі територіальних відділів і управлінь, наприклад органів поліції, які не є окремими юридичними особами, повинні будуть звертатися до одного суду, розташованого в деяких випадках на відстані більше 100 км від такого відділу або управління. А необхідність перед отриманням дозволу на обшук довести слідчому судді відмову особи від добровільної видачі предметів або документів, які планується відшукати, відкриє можливість знищення фігурантами розслідувань доказової бази у кримінальних провадженнях і нівелює роль обшуку як слідчої дії.

Крім того, встановлюється вимога призначення експертизи винятково на підставі ухвали слідчого судді з вказівкою безпосередньо суддею експерта або експертної установи, яка зобов'язана провести дослідження. Слідчому судді також надається право не брати до уваги або відмовляти експертові у визначенні окремих питань для проведення відповідного дослідження.

У НАБУ вважають, що запропоновані зміни в статті 303, 307 КПК повертають норми 1960 року про можливість оскарження слідчому судді рішення (повідомлення) про підозру. В той же час діючим КПК вже і так передбачений механізм перевірки судом обгрунтованості підозри на стадії досудового розслідування, зокрема під час вирішення питання про застосування запобіжного заходу.

НАБУ закликає Президента не підписувати Закон в поточній редакції. Зміни до КПК мають бути допрацьовані після проведення відповідних консультацій з усіма суб'єктами кримінального процесу, - вважають в агентстві.

Нагадаємо, НАБУ вже закликало ветувати Закон. Закон про процесуальні кодекси прийнято Верховною Радою 3 жовтня, підписано спікером 30 жовтня .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини