Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відкрите звернення Асоціації юристів України до Радого з питань судової реформи відносно реформування адвокатури

15 листопада 2017, 17:00
1022
4
Автор:
Реклама

Асоціація юристів України (далі - Асоціація) є провідним юридичним співтовариством, мета якого - впровадження принципу верховенства права в Україні і підвищення рівня правосвідомості громадськості.

20 травня 2015 року Президент України затвердив Стратегію реформування судоустрою, судочинства і суміжних правових інститутів на 2015 -2020 роки. Одним з пріоритетних напрямів в ній визначено реформування адвокатури.

Асоціація наполягає на важливості п'яти основних пріоритетів реформування адвокатури : по-першепосилення професійних прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності; по-другеудосконалення критеріїв і процедури доступу до професії адвоката; по-третєудосконалення інституту дисциплінарної відповідальності адвоката; по-четвертеудосконалення адвокатського самоврядування; по-п'ятезабезпечення прозорих бюджетних і фінансових процедур в органах адвокатського самоврядування.

На нашу думку, відкладення в часі вирішення цих питань спричиняє за собою неможливість реалізації завдань судової реформи в цілому, а також створює перешкоди для вільного доступу до правосуддя і реалізації права кожного на справедливий суд.

За 5 років дії Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" сталі очевидними його системні недоліки, які спричинили послаблення незалежності адвокатів, зниження етичних стандартів адвокатської професії, надмірній централізації самоуправленческих функцій. Такий стан адвокатури вимагає негайного прийняття нової редакції Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" і внесення змін до інших законодавчих актів.

Спільними зусиллями декількох професійних об'єднань юристів і співтовариств адвокатів з усіх регіонів України за участю багатьох членів органів адвокатського самоврядування під егідою Радого з питань судової реформи був розроблений відповідний законопроект і проводилося його всеукраїнське громадське обговорення.

У зв'язку з цим Асоціація закликає Радий з питань судової реформи в найкоротші терміни завершити роботу над цим законопроектом і провести широке професійне обговорення. Після чого схвалити його і запропонувати Президентові України внести його у Верховну Раду України як невідкладний.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини