Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу ухвалено законопроект про приватизацію

9 листопада 2017, 14:26
1562
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада сьогодні, 9 листопада, прийняла за основу урядовий законопроект № 7066 "Про приватизацію державного майна".

Запропоновано об'єднати закони, що регулюють питання приватизації, в один законодавчий акт.

Державна власність поділяється на:

- об'єкти малої приватизації: єдині майнові комплекси державних підприємств, їх структурних підрозділів, у тому числі єдині майнові комплекси і їх структурні підрозділи, передані в оренду, окрім єдиних майнових комплексів державних підприємств, що належать до об'єктів великої приватизації; окреме майно; об'єкти незавершеного будівництва (будівлі, споруди, передавальні пристрої, не введені в експлуатацію), законсервовані об'єкти; об'єкти соціально-культурного призначення; пакети акцій акціонерного товариства, утвореного в процесі приватизації і корпоратизації, акції (частки), що належать державі в статутному капіталі господарських суспільств, інших господарських організацій і підприємств, заснованих на базі об'єднання майна різних форм власності і розташованих на території України або за її межами, окрім пакетів акцій акціонерних товариств, що належать до об'єктів великої приватизації; інші об'єкти, які не відносяться до об'єктів великої приватизації;

- об'єкти великої приватизації: об'єкти державної власності (єдині майнові комплекси державних підприємств і пакети акцій (часток) суб'єктів господарювання, в статутному капіталі яких більше 50 % акцій (часток) належить державі), вартість активів яких за даними фінансової звітності за останній звітний рік перевищує 250 млн. грн.

Ініціювати приватизацію об'єктів зможуть державні органи приватизації, уповноважені органи управління, інші суб'єкти управління об'єктами державної власності або покупці.

Перелік об'єктів великої приватизації, що підлягають приватизації, затверджується Кабінетом Міністрів за поданням Фонду державного майна України. Переліки об'єктів малої приватизації, що підлягають приватизації, затверджуються Фондом

З метою спрощення процедур і підвищення інвестиційної привабливості об'єкти приватизації будуть продаватися без земельних ділянок.

Об'єкти права державної власності продаватимуться на аукціоні, у тому числі: аукціоні з умовами, аукціоні без умов, аукціоні зі зниженням стартової ціни, аукціоні за методом покрокового зниження стартової ціни і наступного надання цінових пропозицій, аукціоні за методом вивчення цінових пропозицій, і викупу об'єктів приватизації. Продаж об'єктів малої приватизації здійснюється на електронних аукціонах.

Для продажу об'єкту приватизації на аукціоні державними органами приватизації створюється аукціонна комісія, яка розроблятиме умови продажу.

Підготовка до приватизації і продажу об'єктів великої приватизації здійснюється із залученням на конкурсній основі радників у встановленому Кабінетом Міністрів порядку (встановлено виключення). Конкурсний відбір радників здійснюється з дотриманням принципів конкурентності, рівноправ'я, загальнодоступності, гласності і прозорості, незалежності членів конкурсної комісії. Кабінетом Міністрів встановлюватися критерії відбору.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини