Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 30 жовтня - 3 листопада

Реклама

1. За багаття у дворі суду осіб можуть притягнути до кримінальної відповідальності

31 жовтня, розглянувши повідомлення суддів апеляційного суду Черкаської області Юрія Биби, Віктора Єльцова, Ігоря Іваненка про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням суддів. 30 червня 2017 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами втручання у діяльність цих суддів: присутні в залі особи вимагали прийняти інше, ніж було проголошено, судове рішення, яке б їх влаштувало, для чого вони розпалили багаття в дворі суду, заблокували виїзд конвойного автомобіля з підозрюваним та увірвались до службового кабінету судді, погрожуючи фізичною розправою й вимагаючи ухвалення певного рішення щодо підозрюваного у кримінальній справі.

2. Столична суддя звільнена за неперевірку правильності складених протоколів про адмінправопорушення

31 жовтня, розглянувши подання Другої Дисциплінарної палати, Вища рада правосуддя звільнила Людмилу Козятник з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва за вчинення істотного дисциплінарного проступку. Друга дисциплінарна палата встановила, що суддя 14 та 31 січня, 6 та 14 лютого 2014 року прийняла постанови про накладення адміністративного стягнення на осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року з порушенням процесуального законодавства. Л. Козятник не перевірила, чи правильно складені протоколи про адміністративне правопорушення, не взяла до уваги вимоги статті 265-1 КоАП, відповідно до якої протокол про адміністративне правопорушення щодо недотримання правил дорожнього руху складається виключно у присутності порушника та на місці вчинення правопорушення, не оцінила рапорти інспекторів ДАІ у частині належності та допустимості, зокрема, чи є такі документи доказами вчинення особою порушення Правил дорожнього руху, що негативно вплинуло як на права притягнутих до відповідальності осіб, так і на ступінь довіри суспільства до судової влади.

3. ВРП відстоює регулювання державою якості правничої освіти

Державні діячі, провідні юристи, експерти та вітчизняні науковці обговорили новели, які можуть радикально змінити структуру та зміст підготовки майбутніх правників України, та критичні зауваження до законопроекту № 7147 «Про юридичну (правничу) освіту і загальний доступ до правничої професії». Член Вищої ради правосуддя та один із співавторів зазначеного законопроекту Андрій Бойко під час виступу розповів, що в законопроекті передбачено механізми, які повинні забезпечити якість освітньої діяльності в межах відповідних освітніх програм, визначено зв'язок між освітньою програмою і правничою професією, а також механізм зовнішнього контролю після завершення навчання, тобто складання Єдиного державного кваліфікаційного іспиту зі спеціальності «право» та наголосив, що ця ініціатива покликана, насамперед, забезпечити рівень юридичної освіти, який дасть змогу сформувати якісне професійне юридичне середовище в подальшому, щоб кожен громадянин міг сподіватися, що посаду судді, адвоката, прокурора чи нотаріуса зможе обіймати той, хто дійсно володіє необхідними компетентностями та готовий утверджувати найважливіші правові цінності, необхідні для кожного правника. «Оскільки правнича професія є регульованою, то, безумовно, освітні кваліфікації повинні бути більшою мірою регульовані державою або професійним середовищем з метою забезпечення якісної правничої освіти»,? наголосив А. Бойко. Учасники висловили свої зауваження до законопроекту № 7147 та наголосили на необхідності його доопрацювання.

4. ВРП надала згоду на утримання під вартою судді, що допомагала терористам легалізовувати власність

Розглянувши подання заступника Генерального прокурора - Головного військового прокурора Анатолія Матіоса, ВРП надала згоду на утримання під вартою судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Наталі Анісімової. Суддя підозрюється у сприянні діяльності терористичної організації, заволодінні чужим майном шляхом обману, вчиненому організованою групою, підробленні офіційних документів, що видаються особою, яка має право видавати такі документи, які надають права, з метою використання їх іншою особою, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб.

5. У Харкові та Львові презентована Концепція прямих зв'язків між суспільством і судовою владою

1 листопада ВРП, Комунікаційний комітет системи правосуддя за підтримки Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» у Харкові та Львові провели тренінги для голів судів Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей, а також Львівської, Волинської, Чернівецької, Рівненської та Закарпатської областей на тему «Презентація Концепції прямих зв'язків між суспільством і судовою владою та кращого досвіду судів із впровадження прямих зв'язків між судами та суспільством». Мета тренінгу - ознайомлення з досвідом вітчизняних судів щодо взаємодії із громадськістю та ЗМІ і презентація Концепції прямих зв'язків між суспільством і судовою владою, схваленої у липні цього року спільним рішенням учасників комітету, створеного відповідно до Меморандуму про взаємодію та співпрацю представників системи правосуддя від 10 лютого 2017 року. Лідери судової комунікації, зокрема, автор Концепції - Оксана Лисенко, начальниця управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП, керівниця Прес-центру судової влади України; Ірина Паламарчук - заступниця начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП, заступник керівника Прес-центру судової влади; Тетяна Суярко - член Ради суддів України, суддя господарського суду Харківської області; Віталій Кузьмишин - голова Вінницького апеляційного адміністративного суду, Світлана Яковлєва - суддя-спікер апеляційного суду Кіровоградської області та переможець конкурсу до ВС та інші доповідачі презентували найкращий досвід роботи судів та судових органів. Учасники тренінгу отримали практичні поради щодо реалізації зазначеної Концепції, комунікації в умовах кризової ситуації, а також рекомендацій Прес-центру судової влади стосовно роботи з інформацією в судах. Під час тренінгу очільники судів мали нагоду обговорити поточні та проблемні питання комунікації й отримати консультації щодо їх вирішення.

6. Член ВРП Олексій Маловацький взяв участь у семінарі на тему «Актуальні проблеми корпоративного права України. Новели законодавства»

Широке коло експертів-правників, суддів та науковців взяли участь у заході з обговорення новел корпоративного законодавства, передбачених зокрема, йзаконопроектом № 4666 «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», а саме: новел корпоративного законодавства та пропозиції щодо вдосконалення регулювання товариств з обмеженою відповідальністю, захист корпоративних прав за допомогою похідного позову, законодавчі ініціативи щодо регулювання акціонерних товариств тощо. Член ВРП Олексій Маловацький, відзначивши неабиякий розвиток корпоративного права в Україні за останні роки, підсумував: «Завдяки запровадженню законодавчих новел у галузі корпоративного права, поняття акціонерного договору, примусового викупу, примусового продажу акцій, безвідкличної довіреності, похідного позову стають реальністю. Сподіваємося на подальшу лібералізацію корпоративного законодавства, що є важливим для залучення інвестицій та захисту прав акціонерів».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини