Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінансовий форум: розшук активів, кібербезпека, краудфандинг

31 жовтня 2017, 11:09
746
0
Автор:
Реклама

27 жовтня відбувся II Фінансовий форум Асоціації адвокатів України. Традиційно юристи і експерти обговорювали інновації, законодавство і реалії роботи адвокатів в умовах, що міняються.

"Ігнорувати не можна, впроваджувати" - так поставив кому, кажучи про блокчейне і биткоинах Михайло Чобанянзасновник KUNA Bitcoin Agency. Криптоэкономика, на відміну від традиційної регульованої державою, є "плоскою" з двома константами: математика і час. На сьогодні ріст капіталізації криптовалюты складає 1300 % і це звертає на себе увагу. В той же час, учасники ринку не брали участь в розробці законопроектів про криптовалюте. Нові перспективи у бізнесі відкриває технологія блокчейн, яка дозволяє створити абсолютно прозору базу даних, адже в ній нічого не можна буде видалити або змінити, а тільки доповнити. М. Чобанян, надихаючись прикладом Швейцарії, вважає, що в Україні з'являться саморегулируемые організації, до яких увійдуть діючі учасники ринку (майнеры в їх числі).

Україна так чи інакше інтегрована у світову економіку, а це означає дотримання міжнародних стандартів фінансового моніторингу. Експерт Тетяна Дмитренко пояснила, що хоча рекомендації FATF відносно боротьби з тероризмом і відмиванням злочинних прибутків відбиті в національному законодавстві, поки немає реально працюючої схеми боротьби. І хоча весь світ декларує витрати, а в Україні звітують про прибутки, при заході в іноземну юрисдикцію слід бути готовим до перевірки за застосовними за кордоном стандартами. Поки експерти намагаються зробити нецікавим висновок капіталів зарубеж, в Україні бракує фахівців з финмониторнгу.

Сучасна система корпоративного управління бізнесом повинна враховувати питання інформаційної і кібербезпеці, які актуальні для всього світу. Олександр Гориновдиректор Департаменту банківської безпеки ПАО "Кредобанк", нагадав, які українські "скелети" виявила літня кибератака. Наприклад, проблематичність доведенні операцій, проведених через интернетбанкинг (зокрема, відкриття і продовження депозитів). У еволюції технологій не були враховані механізми контролю - немає загальнодержавних баз, в яких дублювалися б операції. Хоча очевидно, що при перекладі усіх процесів в електронну форму мають бути захищені усі сторони. При цьому А. Горинов упевнений, що імунітет рано чи пізно буде вироблений.

Міжнародним є і розшук активів, за який нарешті взялася держава. Антон Янчукглава Нацагентства з питань виявлення, розшуку і управління активами, отриманими від корупційних і інших злочинів, запевнив, що агентство може приступити до виконання своїх обов'язків і є функціональним (є штат, місце і бюджет, проведена авторизація в різних базах). Нацагентству доступні 56 юрисдикцій, які здійснює трансграничний обмін інформацією. Нацагентство було створене, оскільки правоохоронні органи націлені не на розшук активів, а на розслідування правопорушення. У зв'язку з цим часто не застосовувалися заходи для збереження цінності майна, яке втрачало у вартості в процесі тривалого розслідування. В той же час, реєстр злочинних активів, що містить інформацію про усе заарештоване майно у рамках карних порушень, розглядають не як інструмент розшуку, а як інструмент відкритих даних, що відповідає за прозорість. Нацгенство уповноважено не лише збирати, але і аналізувати інформацію, тому там зацікавлені в співпраці з приватним сектором. І слід сказати, що бізнес займається трансграничним розшуком активів. Про одну таку справу розповів Микола Лихачевкерівник практики М & А АТ Spenser &Kauffmann. Ефективність пошуку залежить від того, як швидко будуть зроблені такі обов'язкові кроки : розшук і ідентифікація; заморожування активів; повернення. Фахівець з міжнародного розшуку повинен мати навички бухгалтера, аудитора, юриста, слідчого і криміналіста, оскільки його робота спрямована на розкриття шахрайства, а звіти можуть бути представлені до суду. По словах Н. Лихачева не варто нехтувати соцсетями, хоча самі шахраї нічого і не викладають, у них є дружини, діти, коханки. Останні нічого не бояться - по фото з Инстаграма з геолокацией вичислили конкретну будівлю, яка через соответсвующий реєстр привела по ланцюжку до реального власника. Є різні інструменти, що допомагають виявити приховане. Так, англійський суд може наказом зобов'язати трастову декларацію про бенефіціар (сам бенефіціар залишається в невіданні).

Необхідні гроші можна отримати і не шахрайським шляхом. Михайло Гончаруккерівний партнер ЮФ "Гончарук і партнери" розповів про досвід спеціалізованих інвестиційних фондів і краудфандинге судових процесів. На заході успішне функціонування фондів забезпечує передбачуваність судової системи. Там в судові процеси інвестують спеціалізовані компанії. І хоча виникає питання етичності такого фінансування (можливе підбурювання до суду, конфіденційність), з 2013 по 2016 рік об'єм інвестицій збільшився в 4 рази. Це одночасно доводить і потребу, і вигідність для інвесторів. У світі існує два напрями: 1) институализированные інвестиційні фонди (інвестують гроші акціонерів); 2) краудфандинг (збір "зі світу по нитці"). М. Гончарук спробував створити подібну платформу в Україні, яка із-за тривалої реформи виконавської системи доки не запрацювала. У багатьох країнах можливість зовнішнього фінансування судових суперечок розглядають в контексті права доступу до правосуддя. У свою чергу, інтерес "інвестора" полягає в отриманні частини стягнутої суми. У Україні повернення "інвестиції" можна забезпечити, наприклад, договором позики.

Ну а доки свої судові процеси кожен оплачує сам, важливою залишається підготовка до позову, значну частину якої займає вивчення судової практики. Швидко обробити масив рішень і знайти потрібну позицію можна в системі VERDICTUMдекілька підключень до якої компанія ЛИГА:ЗАКОН розіграла серед учасників форуму.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини