Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форум юрисконсультів : рамки для бізнесу

26 жовтня 2017, 15:00
966
0
Автор:
Реклама

25 жовтня відбувся V щорічний форум юрисконсультів, на якому у черговий раз обговорювалися реалії професії в нестабільних умовах. Правила ведення бізнесу в Україні міняються з року в рік, а юрисконсульти, як инхаус-юристы, повинні витримати подвійний удар: забезпечити виконання нових вимог як до бізнесу, так і до юридичного співтовариства. Головні новації, які їх хвилюють, - це монополія адвокатури і міри плану BEPS.

Адвокатська монополія

Представництво в судах виключно адвокатами ускладнює роботу инхаусов як в організаційному, так і в податковому плані. На явні проблеми в процесі адаптації вказала Світлана Иващенкодиректор департаменту юридичної підтримки і супроводу бізнесу ПАО "Укртелеком".

Вона вважає, що инхаусы повинні отримати адвокатські свідчення, оскільки це заощадить засоби компанії на аутсорсе і внутрішній ресурс (адже притягненого ззовні фахівця повинен консультувати співробітник). При цьому згідно з податковим законодавством компанії не можуть сплатити іспит працівника і сплатити адвокатський внесок. Хоча компанії вважають статус адвоката підвищенням кваліфікації (що не налогооблагается), влада вимагає сплати податків, передбачених для самозанятых осіб. Крім того, виникає подвійне оподаткування працедавця - адвокат-инхаус повинен заплатити близько 10 тис. грн. ЕСВ в рік, хоча внесок і так платиться з його зарплати, а інших прибутків він не отримує. Не усі инхаусы згодні з монополією, відмічаючи, що проблеми кваліфікації необхідно вирішувати на рівні внз, а не за допомогою зовнішнього постіспиту. Адже працедавець зможе купити на ринку того, хто відповідає його вимогам, не потребуючи додаткової зовнішньої кваліфікаційної оцінки. Але запеклих суперечок питання монополії вже не викликає - оскільки правила встановлені, бізнес шукає шлях їх виконання. Крім того, поступив новий виклик - змінені правила судового процесу.

Вплив BEPS

Хоча Україна вирішила приєднатися до плану BEPS на початку року і йде активна робота по впровадженню 4 мінімальних заходів Плану, середній і малий бізнес часто навіть не розуміє, що це таке. Іванна Погребнякдиректор юридичного департаменту AltexSoft, вважає, що пояснити компаніям їх обов'язок платити податки там, де ведеться бізнес, повинні юристи. Оскільки платити податки доведеться по місцю контролю, бенефіціара не вийде заховати (банки не візьмуть на себе ці риски). З 2018 року вони почнуть повідомляти податкові органи про осіб, на рахунках яких акумулюється сума, що перевищує дозволені об'єми. И. Погребняк упевнена, що бізнес стане максимально прозорим, вже не вдасться вибирати режим виходячи з максимальної податкової вигоди.

Боротьба з рейдерами

План BEPS відноситься до міжнародних вимог ведення бізнесу і захищає інтереси держави. В той же час, держава повинна виконувати свої зобов'язання по захисту бізнесу. Рейдерство - одна з внутрішніх небезпек, з якими держава веде боротьбу. Багато в чому процес успішний. Так, за словами директора департаменту державної реєстрації і нотаріату Міністерства юстиції Ивана Трофименко за 9 місяців роботи Комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації задоволено 453 скарги, з них 204 торкається земель, 183 - реєстрації прав на нерухоме майно, 66 - реєстрації юр- і фізосіб. У Мінюсті вказалищо за результатами розгляду скарг тимчасово заблоковано 241 держреєстратора, доступ до реєстрів анулювали 16 реєстраторам. Вид вживаної санкції комісія вибирає за внутрішнім переконанням, в дію відповідний висновок вводиться наказом заступника Міністра. По словах И. Трофименко, в скаргах посилаються на: безпідставну реєстрацію (відсутні документи, що дають підстави для її проведення); подвійну реєстрація прав; підробку доручень, судових рішень, договорів, актів; неавторизоване використання ключів. При цьому усі ці підстави можуть бути і уявними, тому комісія в кожному випадку здійснює фактичну перевірку. На слухання справи по суті завжди викликаються сторони. Достатнім повідомленням вважається публікація про слухання на сайті Міністерства. За результатами розгляду комісія може відмінити не лише незаконну реєстраційну дію, але і наступні. Інша урядова "антирейдерська" ініціатива - спеціальні штаби - також показує результати. И. Трофименко пояснив, що "антирейдерські" штаби в регіонах запускалися як хабы. Населення знає, куди звертатися з приводу рейдерських дій і таким чином, процес попередження і боротьби оптимізується. Відмітимо, що оперативно вжити антирейдерські заходи можна тільки контролюючи реєстраційні дії відносно свого майна.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини