Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій від Вищої заради правосуддя за 16-20 жовтня

Реклама

1. Дніпровського суддю, який намагався дати хабаря Назару Холодницькому, відсторонено від здійснення правосуддя

17 жовтня Вища рада правосуддя за клопотанням заступника Генпрокурора тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Геннадія Підберезного, який під година особистого прийому у керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького намагався дати йому 50 тис. доларів США за вирішення питання щодо закриття кримінального провадження стосовно колишньої судді суду, який він очолює. 22 вересня Вища рада правосуддя також надала згоду на утримання Г. Підберезного під вартою.

2. ВРП не розглядає скарги адвокатів на рішення дисциплінарної палати якщо суддя вже втратив повноваження

Вища рада правосуддя залишила без розгляду скаргу Романа Маселка на рішення Першої Дисциплінарної палати від 24 березня 2017 року про відмову у притягненні до дисциплінарної відповідальності судді Печерського районного суду міста Києва Кицюка Віктора Петровича. У рішенні враховано зокрема й ті, що рядків повноважень судді закінчився 13 травня 2014 року, а 5 вересня 2017 року Рада вирішила відмовити у внесенні подання Президентові про його призначення на посаду судді Печерського районного суду міста Києва. "Виходячи з того, що повноваження Кицюка В. П. припинились, Вища рада правосуддя не може розглядати дисциплінарну справу стосовно особини, яка не є суддею, в тому числі і на стадії розгляду Вищою радою правосуддя скарги на рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої заради правосуддя", - підсумував доповідач, заступник Голови ВРП Вадим Беляневич.

3. Суддю з Луганської області, який знаходиться в розшуку звільнено

17 жовтня ВРП звільнила суддю Сєвєродонецького міського суду Луганської області Руслана Юхимчука за скоєння істотного дисциплінарного провині. 23 серпня 2017 року Третя Дисциплінарна палата ухвалила рішення № 2512/3дп/15-17 про притягнення цього судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади фактично за невихід без належного оформлення документів із відпустки. Водночас, 19 квітня 2016 року Верховна Рада надала згоду на затримання та арешт (взяття під варту) судді. Суддя Р. Юхимук перебуває у розшуку з 28 січня 2016 року.

4. Дніпропетровського суддю звільнять за незаконні арешти на майно

18 жовтня Третя Дисциплінарна палата вирішила (рішення № 2512/3дп/15-17 ) притягнути до відповідальності суддю Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Андрія Шабанова. Застосовано дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді. Констатовано допущення суддею протягом 2014-2017 років системних порушень закону, а саме: порушення правив підсудності; безпідставне затягування розгляду справи; грубе порушення правив суддівської етики, що порочити звання судді та підриває авторитет правосуддя; порушення права власності - накладення арешту на майно з явним порушенням вимог закону; порушення правив про виключну підсудність. Нагадаємо, за порушення порядку арешту майна вирішено звільнити суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Олександра Антонюка.

5. Справа радіо "Звістки" : франківський суддя, що втрутився у дискреційні повноваження Нацради з питань телебачення та радіомовлення може втратити посаду

18 жовтня Третя Дисциплінарна палата вирішила притягнути суддю Франківського районного суду міста Львова Василя Масендича до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення. Підставою стали дії судді під годину постановлення ухвали про забезпечення покличу, якою до набрання рішенням у цій справі законної сили було призупинено розгляд Нацрадою заяви ТОВ "Телерадіокомпанія "Дивосвіт" про продовження рядок дії ліцензії на мовлення; боронує Нацраді приймати рішення: щодо заяви ТОВ про продовження рядок дії ліцензії на мовлення; про анулювання або припинення ліцензії; про затвердження конкурсних умів з використанням частоти ТОВ, визначеної ліцензією на мовлення; про оголошення конкурсу на мовлення з використанням частоти ТОВ, визначеної ліцензією на мовлення від 19 лютого 2010 року. Таким чином, суд втрутився в дискреційні повноваження Національної ради, вийшов за межі завдань судочинства та руйнує норми матеріального права, позбавивши учасників процесу права на справедливий суд.

6. Львівську суддю можуть звільнити за визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню

18 жовтня Третя Дисциплінарна палата вирішила притягнути суддю Сихівського районного суду міста Львова Радченко Еллі Анатоліївну до відповідальності та застосувати до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді. Попри ті, що набуло чинності рішення суду, яким на особу покладено обов'язок привести до попереднього стану земельну ділянку шляхом демонтажу самочинного будівництва будівлі ресторану, суддя ухвалила ухвалу про задоволення заяви боржника щодо визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню. Палата вважає, що вказані дії судді можуть свідчити про вчинення дій, спрямованих на унеможливлення виконання рішення суду, яку набрало законної сили. Суддя тимчасово відсторонена від здійснення правосуддя, кінцеве рішення щодо її кар' єри ухвалить ВРП.

7. Веб-портал "Судова влада України" розпочав роботові в режимі інформаційного агентства

ВРП як учасник Комунікаційного комітету системи правосуддя, до якого входять підписанти Меморандуму про взаємодію та співпрацю представників системи правосуддя України, посилює взаємодію всередині судової системи, у тому числі й у сфері комунікації. 17 жовтня відбулася зустріч із директором Управління міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади Олегом Шаковим та передставниками Канадського Проекту з підтримки судової реформи. Під година заходу обговорювалися підсумки виконання спільних комунікаційних планів робочої групи Комітету на перше півріччя 2017 року, зокрема результати проведення Першого загальнонаціонального форуму "Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього"; створення при Вищій раді правосуддя Прес-центру судової влади України, Консультативної заради голів апеляційних судів, Міжнародної консультативної ради та про плани їх діяльності, розвитку Прес-центру судової влади України, створеного при ВРП, перетворення формату роботи офіційного веб-порталу "Судова влада України" в режим інформаційного агентства про діяльність судової системи. Учасники робочої групи обговорили поточні та майбутні плани із розвитку судових комунікацій на центральному рівні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини