Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти обговорили способи захисту бізнесу

11 жовтня 2017, 13:29
711
0
Автор:
Реклама

10 жовтня в прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція на тему "Як захистити український бізнес", організована адвокатським об'єднанням Juscutum. Учасниками прес-конференції були Роман Семенуха народний депутат України, член парламентської фракції "Об'єднання "Самопомич"; Артем Афян адвокат, керівний партнер Juscutum; Денис Овчаровадвокат, партнер практики безпеки бізнесу Juscutum, а також Елеонора Саловастарший юрист, адвокат практики безпеки бізнесу Juscutum.

Так Артем Афян акцентував увагу на ключових моментах, що потребують негайного законодавчого регулювання : необгрунтовані обшуки українських компаній і їх власників; необгрунтоване залучення спецпідрозділів до проведення обшуків на підприємствах; вилучення комп'ютерної техніки і серверів в офісах; недопуск адвокатів при проведенні обшуку.

Звернули увагу на лист Генерального прокурора Юрія Луценка, підписане 5 жовтня 2017 року (про недопущення порушень прав суб'єктів господарювання при проведенні обшуків), що передбачає додаткові заходи для захисту бізнесу, зокрема: обов'язкове проведення відеофіксації при обшуках; обов'язковий допуск адвокатів, навіть якщо вони прибули після початку слідчої дії; до узгодження клопотань слідчих на проведення обшуку з'ясування необхідності залучення спецпідрозділів до проведення слідчої дії і за наявності такої необхідності узгодження з керівниками регіональних прокуратур; проведення обшуку тільки після відмови добровільної видачі документів, віщої та ін.

></p></td></tr><tr valign=

Артем Афян

В той же час юридичне співтовариство сумнівається, що слідчі при обшуку керуватимуться листом Генпрокурора. "Вказаний лист Генпрокурора юридичної сили не має, носить рекомендаційний характер", - відмітив Денис Овчаров. Тому завдання на сьогодні - конкретизувати права і обов'язки представників правоохоронних органів при проведенні обшуку; інструменти, наявні в діючому Карному процесуальному кодексі, недосконалі.

Учасники прес-конференції звернули увагу на законопроект № 3719 від 24.12.2015 "Про внесення змін до Карного процесуального кодексу України відносно забезпечення дотримання прав і свобод осіб при проведенні окремих слідчих (розшукових) дій"який, на жаль, був відхилений в лютому цього року. Він був допрацьований, і зараз готується до внесення до Парламенту новий законопроект. Ним, зокрема, передбачається відповідальність правоохоронних органів за неправомірні дії, у тому числі незаконні обшуки на підприємствах.

></p></td></tr><tr valign=

Денис Овчаров

Змінами до Карного процесуального кодексу України передбачається, серед іншого, заборона необгрунтованого вилучення інформаційних систем і їх частин. Передбачена можливість копіювання інформації, а не вилучення серверів, мобільних терміналів, систем зв'язку для перевірки даних. Це дозволить компаніям продовжувати роботу без зупинки діяльності.

"На сьогодні існує технічна можливість копіювання інформації без вилучення інформаційних систем" - відмітила Елеонора Салова. У цьому питанні корисним буде звернути увагу на міжнародний досвід. Так, зокрема, в Нідерландах вилучення техніки відбувається тільки в 2 % випадків (передбачена персональна відповідальність за необгрунтоване вилучення техніки).

></p></td></tr><tr valign=

Елеонора Салова

Роман Семенуха відмітив важливість врегулювання термінологічного апарату, у тому числі пов'язаного з електронними носіями інформації. Необхідно встановити відповідальність працівників правоохоронних органів за необгрунтоване залучення спецпідрозділів для проведення обшуків. У визначенні слідчого судді має бути вказана основа для залучення силового підрозділу. Новий законопроект врегулює процедуру персонального обшуку, - відмітив пан Семенуха. Важливим є також доступ адвоката до процесу обшуку на будь-якому його етапі.

"Особливе значення має можливість оскарження рішення слідчого судді відносно обшуку, вилучення техніки", - відмітив пан Семенуха.

Змінами в КПК також передбачається обов'язкова аргументація слідчим в клопотанні необхідності проведення обшуку.

Пан Семенуха вказав на необхідність створення Служби фінансових розслідувань замість податкової міліції, яка не буде наділена силовою функцією, а буде зосереджена на аналітичній роботі.

></p></td></tr><tr valign=

Роман Семенуха

Сподіватимемося, що прийняття і реалізація вказаного законопроекту дозволить захистити український бізнес від тиску і зловживань слідчих, правоохоронних органів і забезпечить законне право на захист людини і його майна.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини