Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про антикорупційний суд планують прийняти у жовтні

Реклама

27 вересня відбулося експертне обговорення на тему "Сприйняття корупції і оцінка корупційних ризиків в судовій системі. Чи стане ефективним рішенням проблеми створення антикорупційного суду"?. Захід організували Програма USAID "Нове правосуддя" і Transperancy International Ukraine за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

У обговорення взяли участь експерти USAID, Transperancy International Ukraine, Реанімаційного пакету реформ, народні депутати, антикорупційні чиновники.

Безпосередньо про створення антикорупційного суду в Україні говорили одні з ініціаторів того, що відповідає законопроекту № 6011 Єгор Соболев і Сергій Лещенко, директор НАБУ Артем Сытник, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков, а також інші експерти.

А. Сытник вважає, що антикорупційний суд має бути створений вже в 2018 році, тому зараз - відповідний час для внесення Петром Порошенком відповідного законопроекту до Парламенту (згідно Конституції тільки Президент може ініціювати створення судів). Він розвінчав міф про те, що створення такого суду в принципі суперечить Конституції - адже створюється не спеціальний, а спеціалізований суд, що прямо передбачено послефреформным основним законом. Не вважає, що проект суперечить Конституції, і експерт РПР, член Громадської ради доброчесності Роман Куйбида. За його словами, в Конституції йде мова про ініціацію Президентом створення суду, при цьому "статусний" законопроект може подати будь-який суб'єкт законодавчої ініціативи.

А. Сытник відмів альтернативні пропозиції про створення антикорупційних палат в судах першої і апеляційної інстанції (проект № 6529). Такий варіант розвитку події тільки уповільнить і ускладнить процес - необхідно буде відібрати більше 2 тис. суддів, при тому, що у більшість судів справи по корупції так і не потраплять. Процес відбору може розтягнутися на роки, тоді як сформувати єдиний антикорупційний суд (перша інстанція) у складі 80 суддів можна буде за півроку.

С. Козьяков, який має досвід відбору нових суддів до Верховного Суду, погодився з такими аргументами. При цьому він звернув увагу на процедуру відбору, критично оцінивши повернення політичної складової у формуванні конкурсної комісії (проект № 6011 передбачає призначення комісії Президентом, Верховною Радою і Міністром юстиції). Саме процедурні питання викликають багато зауважень, зокрема, по фінансуванню. "Члени комісії повинні отримувати справедливу, дуже високу винагороду, щоб ніхто навіть не спробував їх підкупити", - упевнений С. Козьяков. Він додав, що це необхідне, але не єдина умова : також важлива відповідальність, неминучість якої забезпечить НАБУ і нове процесуальне законодавство. Виходячи з терміну, в який пройшов відбір Верховного Суду (9 місяців), антикорупційний суд зможуть відібрати не менше чим за півроку, - вважає С. Козьяков.

Народні депутати мають намір швидше запустити цей процес, але С. Лещенко нарікає на послаблення тиску з боку міжнародних партнерів і небажання влади вживати антикорупційні заходи. Проте, законопроекти спрямовані у Венеціанську комісію, і, по словах Е. Соболева, укладення мають бути отримані 6 жовтня. Вже 17 жовтня законопроекти хочуть поставити на голосування у Верховній Раді.

"Ми повинні дати зрозуміти людям, що від антикорупційного суду залежать їх зарплати, благополуччя, і, кінець кінцем, життя", - зробив висновок С. Лещенко.

У свою чергу, А. Сытник пояснив: "Вирок, який ставить точку в справі, - це той результат, заради якого затівалася антикорупційна реформа".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини