Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки зобов'язані письмово повідомляти пов'язаних осіб про їх статус

19 вересня 2017, 11:00
2856
0
Автор:
Реклама

Банківські установи зобов'язані повідомляти фізичних і юридичних осіб про визнання їх особами, пов'язаними з банком. Банк повинен робити це письмово і не пізніше наступного робочого дня після визначення особи пов'язаним з банком і внесення інформації про нього в перелік таких осіб.

 Як пояснив начальник Управління моніторингу пов'язаних з банками осіб НБУ Олексій Рудый, ця вимога дозволить фізичним і юридичним особам повною мірою усвідомити перспективи і наслідки вступу в статус пов'язаної з банком особи. "Це важливо з точки зору розвитку банківської системи, адже дозволить банкам і пов'язаним з ними особам будувати прозорі, зрозумілі для обох сторін стосунки, які базуватимуться на взаємній повазі і відповідальності", - відмітив він.

 Крім того, Національний банк уточнив ознаки визначення пов'язаних з банком осіб для контролю за операціями банків з пов'язаними особами. Зокрема, після уточнення не рахуються пов'язаними з банком за ознакою аффилированности:

- держава Україна (в особі відповідного органу державної влади або управління і / або суб'єктів, діючих тільки на підставі державної власності);

- територіальна община (в особі відповідного органу місцевого самоврядування);

- міжнародна фінансова організація, з якою Уряд уклав договір про співпрацю і для якої відповідно до законів України встановлені привілеї і імунітет.

 Також вважаються пов'язаними з банком за ознакою спорідненості юридичні особи із-за наявності істотної участі держави, територіальної общини або міжнародної фінансової установи, для якої встановлені привілеї і імунітет.

 Відповідні зміни внесені в Положення про визначення пов'язаних з банком осіб постановою НБУ від 15 вересня 2017 року № 91яке набуло чинності сьогодні, 19 вересня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини