Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Big Data - чому дані важливо берегти змолоду

Реклама

Комітет Асоціації юристів України з питань телекомунікацій, ІТ і інтернету 26 липня організував зустріч з Патріком М. Белломамериканським фахівцем з роботи з даними.

Патрік М. Белл викладає в Міжнародному університеті штату Флоріди і в Університеті Джорджа Вашингтона, спеціалізується на адміністративному праві і роботі з даними. З Україною він пов'язаний як запрошений викладач програми Fulbright. Також пан Белл займається дослідженням інформаційної війни Російської Федерації в Україні.

Модерировала зустріну Олена Вардамацкаяголова IP / IT- практики "Вольф Тайс"

Пан Белл розповів про практичні аспекти питань конфіденційності і безпеки даних. Йшлося про дотримання балансу між безпекою і приватностью, про методи захисту своїх персональних даних і політику США в цьому питанні.

Personally identifiable information

Для розуміння реалій нового інформаційного світу важливо пам'ятати, що щомиті створюється 1,7 мегабайт інформації. Тому площі і кількість сховищ збільшуються. Зараз найбільший дата-центр знаходиться в китайському Ланфане. Природно, величезні сховища є і в США. Інформація стала великою цінністю із-за можливості отримувати користь з аналізу величезних об'ємів, що з'явилася. Питання конфіденційності виходить на перше місце, але залишається невирішеним. Адже права є як у людини, так і у корпорацій і урядів. І судячи з усього, найслабкішою ланкою залишається людина. За словами пана Белла, в США боротьба за особисті дані призводить до нейтралітету. Політична ситуація така, що президент не вважає потрібним інформувати власників про продаж їх особистих даних третім особам. При цьому згідно з прийнятими в США принципами (немає федерального закону з цього питання) охороняється є рersonally identifiable information (PII) - особиста (конфіденційна) ідентифікуюча інформація, тобто, інформація, яка може використовуватися сама по собі або з іншою інформацією для ідентифікації, контакту або пошуку конкретної людини, або яка сприяє ідентифікації людини в контексті. І стежити за поширенням своєї інформації кожен повинен сам. Природно, ніхто не читає 30-сторінкові угоди, який пропонують прийняти корпорації, щоб дозволити вам користуватися своїми продуктами, то ж торкається і передачі даних магазинам - ми просто натискаємо кнопку agree. Але коли мова заходить про дітей - усе стає серйозніше. C 1998 року в США існує федеральний закон про захист прав дітей в інтернеті - Children's Online Privacy Protection Act (COPPA). Закон не вирішує усіх проблем - дитина також може підтвердити отримання дозволу від батьків в один клік. Крім того, існують передачі інформації, що не ідентифікують канали, - виконуючі функції трансферу і що не несуть відповідальність за зміст переданих даних.

У США із-за розмитої юрисдикції будь-яке порушення стає федеральним. Але якщо інформація потрапляє за межі США, виникає питання - яка влада є компетентною.

Big Data

Інформація бере усі нові рубежі. Величезне число даних передається за допомогою смартфонів, які вже використовують як розрахунковий засіб. Наприклад, оплачуючи каву, ви безкоштовно передаєте цю інформацію комусь третьому. І це може бути використано проти вас - передавши інформацію про кількість кави, його вид, місце, де ви його купуєте, ви допомагаєте продати вам щось. Більшість людей, особливо молодих, не сприймають інформацію про себе як щось важливе. Вони готові безкоштовно віддавати те, що взагалі-то коштує грошей. Проте, деякі намагаються захистити себе хоч би в інтернеті за допомогою анономизирующих вебраузеров типу TOR. Таке явище як dark web також забезпечує анонімність за рахунок своєї закритості. У США, на відміну від Європи, не гарантується законом право "бути забутим в онлайні".

"Ваші дані - це найцінніше і важливіше, що у вас є" - вважає пан Белл. І вже дуже скоро це зрозуміють усі. Тому фахівці, що володіють і юридичними і технічними знаннями, будуть дуже затребувані.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини