Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінансовий лізинг збираються врегулювати по-новому

24 квітня 2017, 15:24
1626
0
Автор:
Реклама

Планується поліпшити держрегулювання лізингової діяльності, посилити захист прав споживачів фінансових послуг і привести законодавство України у відповідність з європейською практикою і кращим світовим досвідом.

Зокрема, запропоновано врегулювати питання забезпечення захисту прав споживачів (лізингоотримувачів). Так, прописуються відсутні в діючому Законі про фінансовий лізинг норми, що забезпечують захист прав лізингоотримувачів на предмет лізингу нарівні із захистом, встановленим відносно володіння і користування майном.

Також пропонується визначити чіткі умови переходу предмета лізингу у власність до лізингоотримувача. Порядок і умови придбання лізингоотримувачем права власності на об'єкт фінансового лізингу може визначатися договором фінансового лізингу або окремим договором.

У будь-якому випадку передача лізингоотримувачу права власності на об'єкт фінансового лізингу можлива за умови належного, повного і безумовного виконання лізингоотримувачем усіх умов договору фінансового лізингу. Лизингодатель може повністю або частково відступити третій особі свої права за договором фінансового лізингу.

Об'єкт фінансового лізингу не може бути конфіскований, на нього не може бути накладений арешт у зв'язку з будь-якими діями або бездіяльністю лізингоотримувача. Також предмет фінансового лізингу не може бути включений до складу ліквідаційної маси у разі ліквідації лізингоотримувача.

З огляду на те, що в діючому Законі відсутні норми, регулюючі особливості договірних стосунків з лізингоотримувачами - фізичними особамипропонується захистити останніх і врегулювати особливості таких договірних стосунків. Зокрема, запропоновано встановити:

- методику розрахунку лізингових і інших платежів за договором, у разі їх коригування, якщо зобов'язання визначаються в грошовому еквіваленті іноземної валюти і перераховуються в гривню;

- порядок ознайомлення лізингоотримувача - фізичної особи з інформацією про які-небудь інші послуги, які можуть бути надані безпосередньо лизингодателем або третіми особами, при укладенні і під час дії договору фінансового лізингу.

Також лізингоотримувач - фізична особа (окрім ФОП), який не отримав об'єкт фінансового лізингу, має право без пояснення причин відмовитися від договору в односторонньому порядку не пізніше 14 календарних днів з дати його укладення, письмово повідомивши про це лизингодателя.

У разі, якщо лізингоотримувач скористався своїм правом односторонньої відмови від договору, такий договір вважається розірваним з дати, вказаної лізингоотримувачем в повідомленні про відмову.

Визначений механізм повернення предмета лізингу у безперечному порядку на основі старанному напису нотаріусазокрема, встановлені вимоги до документів, які мають бути надані нотаріусові і їх перелік.

Враховуючи те, що в діючому Законі чітко не врегульовані договірні стосунки, пов'язані з сублізингомпропонується встановити істотні умови договірних стосунків, які також спрямовані на захист прав лизингодателя, у тому числі, в процесі користування предметом лізингу, і у разі дострокового припинення договору фінансового лізингу.

Також визначаються чіткі вимоги до формі договору фінансового лізингу. Договір полягає у письмовій формі (у паперовому або електронному виді) і не підлягає нотаріальному посвідченнюякщо сторони не досягли згоди про інше.

Змінами в Карний кодекс передбачена карна відповідальність лізингоотримувача за розтрату, відчуження, приховання, підміну, ушкодження, знищення майна або інші незаконні дії з майном, переданим у фінансовий лізинг. Також врегульовано питання карної відповідальності за шахрайство з фінансовими ресурсамищо зазіхає саме на послуги фінансового лізингу.

Цивільний кодекс доповнюється статтею, що визначає умови придбання лізингоотримувачем права власності на предмет лізингу, а також статтею, регулюючою стосунки, пов'язані з визнанням договору фінансового лізингу недійсним.

Що відповідає законопроект № 6395 "Про фінансовий лізинг" зареєстрований у Верховній Раді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини