Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

10 березня 2017, 14:00
3792
0
Автор:
Реклама

1. Малий і середній бізнес отримає підтримку від ЄС

Україна зможе реалізувати проекти COSME - європейської програми підтримки малого і середнього бізнесу. Українським підприємствам державного, приватного і громадського секторів відкриється доступ до фінансування як з боку бюджету програми, так і з боку інвестиційних і венчурних фондів Євросоюзу. Президент підписав Закон "Про ратифікацію Угоди між Урядом України і Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС "Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME) (2014-2020)" (проект № 0130).

2. Визначений порядок товарообігу із зоною АТО

Через лінію розмежування АТО і в межах буферної зони суб'єкти господарювання можуть переміщати харчові продукти і лікарські засоби у складі гуманітарних вантажів, а також товари і продукцію для металургійної, вуглевидобувної і енергогенеруючої галузей. Для цього необхідно звернутися в ГФС із заявою про включення в перелік суб'єктів господарювання, товарів, що здійснюють переміщення. Порядок переміщення затверджений постановою Кабміну від 1 березня 2017 року № 99.

3. Вуглевидобувні підприємства перевірять на безпеку

Кабмін створив державну комісію для перевірки усіх вуглевидобувних підприємств країни стосовно забезпечення засобами і дотримання норм безпеки виробництва. Очолить комісію віце-прем'єр-міністр Володимир Кистион, який і сформує її склад.

4. Понижений відсоток прибутку підприємств з держчасткою в статутному капіталі для виплати дивідендів

Підприємства, в статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також підприємства, 50 і більше відсотків акцій (долею) яких належать держпідприємству, повинні направити на виплату дивідендів 50 % прибули за результатами фінансово-господарської діяльності в 2016 році (минулого року було 75 %). Для ПАО "Укргидроэнерго" і "Ощадбанк" норматив відрахування дивідендів складе 30 %. Базовий норматив відрахування долі прибутку, що направляється на виплату дивідендів затверджений постановою Кабміну від 1 березня 2017 року № 120.

5. Спрощена реєстрація змін в кредитні договори з нерезидентами

Спрощена процедура надання документів для реєстрації змін в договори на залучення резидентами кредитів в іноземній валюті від нерезидентів. З 4 березня банкам не треба надавати в НБУ скан-копии документів при реєстрації змін в кредитні договори. Відповідне рішення прийняте постановою НБУ від 2 березня 2017 року № 18.

6. Ліцензуванням банків займеться департамент НБУ

НБУ створив новий структурний підрозділ - департамент ліцензування. Новий орган проводитиме реєстрацію і ліцензування банків, їх підрозділів, погоджувати збільшення істотної долі у банках, призначення керівників, а також видавати ліцензії на здійснення валютних операцій. Раніше ці функції виконувало управління реєстрації і ліцензування НБУ. Департамент ліцензування прийматиме пакети документів з 6 квітня 2017 року.

7. Суди стануть електронними: розроблені нові процесуальні кодекси

Радий з питань судової реформи оприлюднив проекти нових процесуальних кодексів. Так, Господарський процесуальний кодексзокрема, передбачає: можливість захисту прав через суд способом, не визначеним законом або договором; свідків як субсидиарный джерело доказів; розподіл юрисдикції між судами по предмету позову, а не по сторонах; гармонізація правил цивільного і господарського судочинства; впровадження "Електронного суду" і так далі

8. Порушення правил рибальства обійдеться дорожче

Народні депутати хочуть істотно збільшити розмір штрафів за порушення правил рибальства і ведення робіт на землях водного фонду. Зокрема, за порушення правил рибальства необхідно буде заплатити штраф 100-150 неоподатковуваних мінімумів, замість 2-10 мінімумів, які зараз передбачені КоАП. Штраф за незаконний вилов риби, що викликає значний ущерб, виросте з 100-200 до 2-5 тисяч неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян. Що відповідає законопроект № 5262 рекомендований Комітетом до прийняття за основу.

9. Розмір плати за транспортну експедицію вказуватиметься в договорі

Нардепи пропонують зобов'язати сторони вказувати розмір плати за виконану роботу при укладенні договору про транспортну експедицію. Таким чином, на думку законодавців, експедиторові буде гарантована оплата праці. Що відповідає законопроект № 2259а рекомендований Комітетом до прийняття за основу.

10. Підхід до техусловиям в альтернативній енергетиці може змінитися

Пропонується ввести обмеження на термін дії технічних русловий для об'єктів електроенергетики, що роблять електроенергію з використанням альтернативних джерел - 3 року з можливістю продовження до 5 років. Це передбачено законопроектом № 6081-1який є альтернативним до раніше зареєстрованого законопроекту № 6081яким термін дії виданих техусловий пропонується обмежити трьома роками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини