Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

3 березня 2017, 14:00
3609
1
Автор:
Реклама

1. Зареєструвати бізнес можна онлайн

У сфері державної реєстрації з'явилися нові електронні послуги: держреєстрація ФОП і юрособ; внесення змін до відомостей; включення відомостей в реєстр; припинення підприємницької діяльності. Електронні послуги доступні через "Онлайн будинок юстиції"а також на єдиному державному порталі адміністративних послуг.

2. Найближчим часом відмінять близько 100 регуляторних актів

Заплановано відмінити 93 застарілих нормативно-правових акту. Ще 7 регуляторних актів будуть приведено у відповідність з чинним законодавством. Мінюст розробив соотвествующий проект розпорядження Кабміну, яке має бути прийняте на найближчому засіданні. Йдеться про акти, що втратили актуальність і фактично встановлюють бар'єри для підприємців.

3. Мінюсту хочуть заборонити відміняти дії держреєстраторів

Нардепи пропонують позбавити Мінюст права приймати деякі рішення у сфері оскарження реєстраційних дій. Планується виключити право Мінюсту відміняти рішення про відмову в держреєстрації прав і проводити реєстрацію прав, а також вносити зміни в записи Державного реєстру і анулювати доступ держреєстратора в Реєстр. Що відповідає законопроект № 6121 зареєстрований у Верховній Раді.

4. Облікова ставка НБУ не змінилася

Нацбанк залишив облікову ставку незмінної - на рівні 14 % річних. Наступне засідання Правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 13 квітня 2017 року.

5. Українці не зможуть інвестувати в РФ

НБУ посилив заходи для недопущення відпливу капіталу в РФ як держави-агресора. Тепер основою для відмови у видачі індивідуальних ліцензій НБУ на здійснення окремих валютних операцій може бути виявлена в документах інформація про те, що учасником або особою, в користь або в інтересах якого проводиться ця операція, являється особа з місцезнаходженням в країні, визнаною Верховною Радою державою-агресором/державою-окупантом. Зміни передбачені постановою НБУ від 21 лютого 2017 року № 12.

6. Купувати валюту і переказувати грошові кошти за рубіж на користь нерезидентів стане простіше

Клієнтам банків не треба чекати дозволу НБУ на проведення операцій по купівлі іноземної валюти і перерахуванню коштів за межі України на користь нерезидентів. Уповноважені банки інформуватимуть НБУ про такі операції клієнтів після їх проведення. Інструкція про порядок формування уповноваженими банками інформаційного файлу утверджена постановою НБУ від 28 лютого 2017 року № 15 і набуде чинності 22 березня.

7. Банки зобов'яжуть публікувати фінансову звітність в газетах

Пропонується зобов'язати банки публікувати річну фінансову звітність, річну консолідовану звітність, квартальний баланс, звіт про фінансові результати банку, аудиторські укладення не лише на своєму сайті, але і в газетах "Голос України" і "Урядовий кур'єр". Комітет рекомендує прийняти за основу що відповідає законопроект № 4249.

8. Запропоновано зменшити штрафи для працедавців

Штрафи за порушення законодавства про працю запропоновано понизитиїх розмір хочуть прив'язати до прожиткового минимумуму, а не в МЗП, як зараз. Також пропонується посилити відповідальність посадовців Держпраці за порушення порядку проведення перевірок працедавців. З ініціативою виступила група народних депутатів, зареєструвавши законопроект № 6087.

9. Скорочений процес розробки і узгодження будівельних норм

Уряд удвічі скоротило процедури розробки, узгодження і затвердження будівельних норм. Тепер терміни представлення пропозицій до проекту будівельних норм, їх розгляди контролюючими органами і перевірки базовою організацією займуть не місяць, або 45 днів, а 15 робочих днів. Рішення про спрощення процедур прийняте постановою Кабміну від 1 березня 2017 року.

10.Землевладельцы зможуть добувати торф і воду без дозволів

Пропонується дати можливість добувати підземні води (для усіх потреб, окрім виробництва фасованої питної води) без спеціальних дозволів, гірського відведення і попереднього геологічного вивчення. Також можуть дозволити добувати без спеціальних дозволів корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів. Що відповідає законопроект № 4347 рекомендовано прийняти за основу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини