Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафні санкції за неналежне виконання іпотечного договору не є частиною кредитного зобов'язання

2 березня 2017, 12:39
3528
0
Автор:
Реклама

У разі повного погашення кредиту, забезпеченого іпотекою, дія іпотечного договору припиняється. В той же час, штрафні санкції за неналежне виконання договору іпотеки не є частиною кредитної заборгованості.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 3 Закони "Про іпотеку" іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і дійсна до його припинення або до закінчення терміну дії іпотечного договору.

При цьому, зобов'язання припиняється його належним виконанням (ст. 599 ГК).

Оскільки забезпечені іпотекою зобов'язання за кредитним договором виконані в повному об'ємі, то зобов'язання за договором іпотеки, які є похідними від кредитного договору, припиняються.

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України при розгляді справи № 6-2560цс16 про припинення дії іпотечного договору при повному погашенні кредитних зобов'язань.

ВСУ відмітив, що позиція судів відносно визнання неналежним виконання боржником кредитних зобов'язань із-за невиконаного зобов'язання за іпотечним договором у вигляді несплаченої суми штрафу, не відповідають законодавству.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини