Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

Реклама

1. Обмеження на ввезення насіння збираються уніфікувати

Процедури по ввезенню в Україну зразків насіння і / або посадочного матеріалу сортів рослин, встановлені статтею 20 Закону "Про насіння і посадочний матеріал"торкатимуться тих сортів, які не внесені в реєстр. Комітет з питань аграрної політики і земельних стосунків рекомендував прийняти за основу що відповідає законопроект № 4758 відносно ввезення, вивезення зразків насіння і посадочного матеріалу.

2. Передбачена 15-процентна компенсація за купівлю української з/х техніки

Кабмін встановив компенсацію у розмірі 15% вартості української сільськогосподарської техніки і устаткування. Компенсація виплачуватиметься: в 2017 році - підприємствам, які мають рівень локалізації 35%; у 2018 році - 45%; у 2019 році - 55%; у 2020 році - 60%.

3. Встановлений режим дотацій сільгоспвиробникам на 2017 рік

Порядок використання засобів, передбачених в державному бюджеті для фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників в 2017 році затверджений постановою Кабміну від 8 лютого 2017 року № 77. Бюджетні кошти використовуються на: бюджетну дотацію для розвитку з/х товаровиробників і стимулювання виробництва з/х продукції; часткову компенсацію вартості з/х техніки вітчизняного виробництва (за купівлю українською з/х техніки компенсують 15 %).

4. Змінені правила промислового рибальства

Суб'єкти господарювання при здійсненні промислу водних біоресурсів у відповідних районах повинні дотримувати вимоги режимів рибальства в 2017 році, які визначають перелік видів риб, знарядь лову, заборонених або частково заборонених для промислового лову. Режими затверджені наказом Минагрополитики від 18 січня 2017 року № 5.

5. Мораторій не распространняется на перевірки органами Госэкоинспекции

ГРС вважаєщо, оскільки юридично територіальний орган центрального органу виконавчої влади співвідноситься з центральним органом виконавчої влади як його невід'ємна частина, виключення, встановлені на проведення перевірок поширюються на Госэкоинспекцию і її територіальні органи. Мораторій і обмеження на проведення перевірок у сфері господарської діяльності не распостраняется на стосунки, що виникають при проведенні перевірок Госэкоинспекцией як центральним органом виконавчої влади, а значить, і її територіальними органами.

6. Работадателей можуть зобов'язати давати відпустку батькам на період карантину

Закон "Про відпустки" збираються доолнить новою статтею, що дозволяє особам, у яких є діти до 14 років, отримувати соціальну відпустку на період оголошення карантину на відповідній території для догляду за своїми малолітніми дітьми. Неоплаичваемый відпустку нададуть за бажанням батьків в обов'язковому порядку. Оплачувану або частково оплачувану відпустку нададуть на умовах, визначених колективним договором. Що відповідає законопроект № 4139 "Про внесення змін до Закону "Про відпустки" (відносно врегулювання питання відпустки на період встановлення обмежувальних протиепідемічних заходів)" рекомендовано прийняти за основу.

7. Передбачено створення дитсадів на принципах державно-приватного партнерства

Кабмін схвалив законопроект про створення корпоративних дитсадів, які діятимуть на принципах державно-приватного партнерства і матимуть декількох засновників, серед яких, - місцеві органи влади або громадські організації. Також передбачено створення і функціонування инклюзивных груп в дитсадах.

8. Схвалені законодавчі зміни на фондовому ринку

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував прийняти за основу законопроект № 5592 відносно розкриття інформації на фондовому ринку, вдосконалення порядку емісії цінних паперів і розширення можливостей для залучення капіталу. Пропонується удосконалити законодавство у сфері фінансових послуг, корпоративного управління і діяльності компаній, привести його у відповідність із законодавством Євросоюзу.

9. Посилений контроль платіжних систем

Нацбанк посилив оверсайт за діяльністю платіжних систем, їх учасників і операторів послуг платіжної інфраструктури. Постанова НБУ від 13 лютого 2017 року № 11 набуло чинності 17 лютого. До платіжних систем введені нові вимоги, вони зобов'язані: здійснювати контроль за діяльністю своїх учасників в частині виконання ними правил платіжної системи; вести реєстр пунктів прийому і виплати готівкових своїх учасників; зберігати інформацію про кожну операцію по переказу коштів і т. д.

10. Україна оспорює обмеження транзиту через РФ

Україна направила у СОТ вимога про створення Гурту експертів у рамках справи про численні обмеження транзиту з території країни через територію Російської Федерації в Казахстан і Киргизстан (DS512 "Росія - заходи по транзитному руху"). У рамках роботи по протидії агресії Російської Федерації в торговій сфері і з метою захисту інтересів України і українських експортерів, Мінекономрозвитку минулого року почало процес врегулювання суперечки у рамках СОТ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини