Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

10 лютого 2017, 13:28
4056
0
Автор:
Реклама

1. Україна підписала угоду про застосування FATCA

Підписано міжурядова Угода з США для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень FATCA. Фінансові установи держав-партнерів звільняються від: примусового утримання податку з платежів від інших податкових агентів; виконання вимоги утримання податку з транзитних платежів на адресу інших фінансових установ усередині держави-партнера або іншого держави-партнера; виконання вимоги закривати рахунок, власник якого не виконує вимог FATCA; примусового утримання податку у розмірі 30% з платежів на адресу таких власників рахунків. Для імплементації положень FATCA змінять законодавство, розроблять процедури обміну інформацією і форми звітності, а також програмне забезпечення для збору і передачі інформації.

2. Податкову міліцію хочуть повернути через правку в законопроекті

Комітет з питань податкової і митної політики ВР вирішив виправити технічну неточність, яка привела до відміни податкової міліції через поправку у законопроект № 0940 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (відносно оподаткування спадку)". У свою чергу, Міністр фінансів призвав не підтримувати правки по поверненню податкової міліції, оскільки Міністерство допрацьовує законопроект про створення фінансової поліції.

3. Житлові комплекси не дозволять звести без повного пакету документу

Президент підписав Закон № 1817 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно удосконалення містобудівної діяльності" (проект № 4733-1)яким передбачений перехід до видачі дозвільних документів не по категорії складності об'єкту будівництва, а по класу наслідків (незначний, середній, значний). Будівництво середнього і значного класу наслідків здійснюватиметься виключно по дозвільній системі. Таким чином, великі житлові комплекси, багатоповерхові будинки, соціальні об'єкти, торгово-розважальні комплекси, офісні будівлі зводитимуться виключно за наявності повного пакету дозвільної документації. Посилена відповідальність посадовців органів Госархстройконтроля за прийняті ними рішення.

4. Телекомпровайдеры платитимуть власникам за доступ до інфраструктури

Ухвалений Закон "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" (проект № 4159), згідно з яким держоргани визначають методики визначення плати за доступ до інфраструктури, а також правила доступу і вимоги до розташування технічних засобів телекомунікацій на елементах інфраструктури. Встановлені види плати, які можуть застосовуватися при забезпеченні доступу до інфраструктури. Також визначені права і обов'язки юридичних і фізичних осіб, у власності (володінні) яких знаходиться інфраструктура, у тому числі по забезпеченню недискримінаційного доступу до інфраструктури.

5. Дотації агропроизводителям розподілять автоматично

Дотації на підтримку тваринництва, садівництва і виноградарства, овочівництва і птахівництва надаватимуться щомісячно, на рівних началах і в пропорционо сплаченим податкам. ГФС формує список усіх платників податків, передає його Казначейству, яке автоматично здійснює виплату. Порядок розподілу і використання засобів державної підтримки аграрних виробників, передбачених держбюджетом на 2017 рік, затверджений постановою Кабміну від 8 лютого.

6. Держава візьме на контроль виробництво органічної продукції

Комітет з питань аграрної політики і земельних стосунків рекомендував прийняти за основу законопроект № 5448 "Про основні принципи і вимоги до органічного виробництва, обороту і маркіровки органічної продукції". Органічна продукція буде маркірована державним логотипом. У назві продуктів можуть бути написи "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік", "натуральний", будь-які однокорінні похідні слова від цих слів з приставками "био-", "эко-" і так далі будь-яких мовах. Виробники зобов'язані будуть щорічно проходити сертифікацію (з обов'язковою виїзною інспекцією). Такі виробники включаються в реєстр операторів ринку органічної продукції. Нагляд здійснюватиме Госпродпотребслужба, а повноваження по сертифікації органічного виробництва отримають акредитовані органи сертифікації.

7. Змінений порядок видачі дозволів на спеціальне використання водних біоресурсів і водокористування

Постановою Кабміну від 18 січня 2017 № 50 передбачено, що рішення про видачу або відмову у видачі дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів в рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах) видається в строк до 5 робочих днів з дня представлення суб'єктом господарювання пакету документів. Крім того, ухвалений Закон про те, що огорожа і використання менше 5 кубічних метрів води в добу (окрім тієї, що використовується для виробництва напоїв і фасованої води), не відноситься до спеціального водокористування. Для оформлення права спеціального водокористування визначений вичерпний перелік документів (скорочений), їх можна подати в електронному вигляді.

8. Спрощена акредитація установ охорони здоров'я

До заяви про проведення акредитації установи охорони здоров'я не треба буде додавати укладення державної санітарно-епідеміологічної експертизи; копію ліцензії на здійснення господарської діяльності по медичній практиці; свідоцтво про проведення атестації лабораторії; копії раніше виданих акредитаційних сертифікатів, якщо такі видавалися. Зміни в додатки 1 і 2 до Порядку акредитації установи охорони здоров'я внесені 8 лютого.

9. Скасовано декларування зміни оптово-відпускних цін на медизделия

Постановою Кабміну від 25 січня 2017 роки №43 скасована процедура декларування зміни оптово-відпускних цін на медичні вироби. Декларуванню підлягає зміна оптово-відпускної ціни кожної лікарської форми, дозування і споживчої упаковки лікарського засобу.

10. Оновлені правила торгівлі ювелірними виробами

Роздрібна торгівля ювелірними і побутовими виробами з дорогоцінних металів, коштовних каменів, коштовних каменів органогенної освіти і напівкоштовних каменів здійснюється через спеціалізовані магазини, спеціалізовані відділи (секції) магазинів з універсальним асортиментом товарів, а також за допомогою засобів дистанційного зв'язку. Правила торгівлі викладені у новій редакції постановою Кабміну від 25 січня 2017 року № 41.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини