Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

Реклама

1. Новий порядок ведення реєстру відшкодування ПДВ запрацює з 1 квітня

Порядок ведення Реєстру набуде чинності з 1 квітня 2017 року, а донині бюджетне відшкодування по заявах, включених в реєстр, здійснюватиметься в порядку, що діяв до 1 січня 2017 року. Новий порядок і форма реєстру затверджені постановою Кабміну від 25 січня 2017 року № 26. Встановленощо Мінфін адмініструє реєстр як окремий інформаційний ресурс і забезпечує захист інформації. Реєстр формується автоматично на підставі баз даних ГФС і Казначейства. Погоджена сума бюджетного відшкодування стає доступною органу Казначейства для виконання на наступний операційний день за днем її віддзеркалення в реєстрі і перераховується Казначейством в терміни, передбачені НК, на поточний банківський рахунок платника податків в обслуговуючому банку і на бюджетні рахунки для перерахування в рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу такого платника податків.

2. Підвищені тарифи на опалювання для підприємств

З 1 лютого підвищений средневзвешенный тариф на теплову енергію для промислових споживачів. Тарифи на опалювання виросли на 7,5% (на 102,46 грн./Гкал) - до 1471,56 грн./Гкал (без ПДВ) в порівнянні з діючими в січні тарифами. Також збільшені тарифи на централізоване гаряче водопостачання для юрособ. Так, для споживачів "Київенерго" в Києві тариф на теплову енергію планується збільшити на 7,1% (на 100,46 грн./Гкал) - до 1508,47 грн./Гкал.

3. Представники бизнес-омбудсмана можуть брати участь в розгляді скарг у сфері реєстрації

У засіданні Комісії Мінюсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації на постійній основі можуть брати участь представники Ради бизнес-омбудсмана при розгляді скарг суб'єктів підприємництва, які знаходяться у виробництві Ради. Соответсвующие зміни Положення про Комісію діють з 31 січня.

4. Відстрочено введення референтного ціноутворення на ліки

Кабмін вирішив перенести введення референтного ціноутворення на ліки на 1 квітня 2017 року. Зміни передбачені постановою Кабміну від 1 лютого 2017 року № 38. Реферування цін почне діяти одночасно з програмою відшкодування вартості ліків, передбаченої постановою Кабміну від 9 листопада 2016 роки № 863.

5. Банки не повинні міняти вартість додаткових послуг в односторонньому порядку

АМКУ рекомендував банківським установам забезпечити належне інформування своїх клієнтів (фізичних осіб) про умови і вартість надання додаткових послуг банку, пов'язаних з банківськими послугами, і не допускати зміни умов і вартості додаткових послуг в односторонньому порядку впродовж терміну дії такого договору.

6. Госпродпотребслужба протестує відеофіксацію перевірок

У Київській області буде запущений пілотний проект, який передбачає відеофіксацію під час проведення працівниками Госпродпотребслужбы заходів державного контролю і нагляду. Результати роботи інспекторів у рамках проекту будуть узагальнені і представлені на розгляд уряду, який прийме рішення про поширення цієї процедури на усю Україну.

7. Проект про інспекторів праці забракований ГРС

Проект постанови Кабміну "Деякі питання реалізації статті 259 КЗоТ і статті 34 Закони "Про місцеве самоврядування" містить недоліки, які не дозволяють погоджувати документ в запропонованій Держпраці редакції. ГРС відмовила узгодженні проекту і запропонувала Минсоцполитики або Мінекономрозвитку створити міжвідомчий робочий гурт для гармонійного нормативно-правового врегулювання цього питання. У ГРС відмітили, що підприємство може не допускати посадовців органу держнагляду і контролю до проведення перевірки дотримання законодавства про працю і зайнятість до затвердження відповідних нормативних документів.

8. Рішення кадастрових реєстраторів можна буде оскаржити в досудовому порядку

Кабмін погоджував законопроект відносно порядку оскарження рішень у сфері ведення Державного земельного кадастру. Заплановано внести зміни Закон "Про Державний земельний кадастр"згідно з якими оскаржити рішення, дії або бездіяльність державних кадастрових реєстраторів можна в досудовому порядку. Залишається можливість оскарження в суді. Передбачається, що особа, що вважає, що її права порушені, зможе оскаржити соответсвующие дії або рішення безпосередньо в територіальному органі Госгеокадастра. А у разі незгоди з рішенням тероргана можна буде скаржитися вже в Госгеокадастр. Виняток становлять рішення про відміну рішення про відмову в держреєстрації земельної ділянки і проведення держреєстрації земельної ділянки, які можна буде оскаржити тільки в Госгеокадастре або в суді.

9. Підвищаться тарифи на вантажні ж/д перевезення

ГРС забракувала проект наказу Мининфраструктуры про підвищення на 25% тарифів на перевезення вантажів в межах України. Буде створений спеціальний робочий гурт для розробки компромісного рішення у сфері тарифоутворення на ж/д перевезення, а також методологічного закріплення розрахунків тарифів з можливістю їх середньострокового прогнозування.

10. Планується реалізувати чотири кроки плану BEPS

Україна, що узяла на себе зобов'язання по приєднанню до плану BEPSу 2017 році повинна прийняти закони на реалізацію первы чотирьох кроків : удосконалення процедури контролю за трансфертним ціноутворенням і виведенням прибутків за кордон; впровадження правил відносно контрольованих іноземних компаній; усунення зловживань в застосуванні конвенцій про уникнення подвійного оподаткування; обмеження витрат по фінансових операціях з пов'язаними особами; попередження уникнення статусу постійного представництва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини