Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обговорюється підвищення тарифів на вантажні ж/д перевезення

3 лютого 2017, 11:14
1178
1
Автор:
Реклама

У ГРС відбулося громадське обговорення проекту наказу Мининфраструктуры, яким передбачалося здійснити з лютого 2017 року індексацію тарифів на перевезення вантажів в межах України на 25%.

Оскільки запропонована редакція не відповідає принципам регуляторної політики, ГРС ініціювала створення спеціальної робочої групи для розробки компромісного рішення у сфері тарифоутворення на ж/д перевезення, а також методологічного закріплення розрахунків тарифів з можливістю їх середньострокового прогнозування.

На думку галузевих асоціацій, ріст тарифів на 15% в 2016 році, а також намір "Укразализныци" підвищити тарифи на 25% в 2017 році істотно перевищує як індекс споживчих цін (12% в 2016 році і 8% в 2017 році за прогнозом Кабміну), так і індекс цін промислових виробників (12,9% і 8,5% відповідно).

В ході обговорення відмітили, що заплановане значне підвищення вартості послуг вантажних залізничних перевезень, за відсутності належного нормативного забезпечення визначення економічно обгрунтованого рівня тарифів, невиконання процедур, що визначають публічність цього процесу, відсутність належного регулятора, передбаченого Законом "Про природні монополії", неминуче приведуть до нанесення значного економічного збитку клієнтам "Укрзализныци", що украй негативно позначиться на її конкурентоспроможності на ринках збуту.

Крім того, профільні галузеві об'єднання вказували на відсутність належного обговорення проекту, яке повинна організувати "Укрзализныця". Також йшлося про те, що "Укрзализныця" не оприлюднила фінансовий план на 2017 рік і про те, що, поки відсутній аналіз ефективності використання засобів, отриманих від підвищень тарифів на вантажні ж/д перевезення, які постійно відбувалися останніми роками.

Нагадаємо, заплановано поетапне підвищення тарифів (на 20 %) на перевезення пасажирів, багажу і грузобагажа по залізниці у внутрішньому повідомленні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини