Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поліція не платить судовий збір за оскарження рішення суду про відміну админвзыскания

31 січня 2017, 09:34
3525
3
Автор:
Реклама

У справах про оскарження постанов у справах про админправонарушениях в розумінні положень статей 287, 288 КоАП, статей 2, 3, 4 Закони "Про судовий збір" позивач звільняється від сплати судового збору. КоАП дає вичерпний перелік осіб, які можуть мати статус позивача у справах про оскарження постанови про накладення админвзыскания і на цій підставі не повинні платити судовий збір при зверненні до суду першої інстанції.

У разі незгоди з судовим рішенням, прийнятим за результатами розгляду справи цієї категорії, позивач має право оскаржити його в апеляційному порядку. В рівній мірі це стосується і відповідача у спірних правовідносинах, оскільки він як рівноправна сторона в адміністративній справі також має право на апеляційне / касаційне оскарження судового рішення.

Необхідними умовами для числення і сплати судового збору за подачу апеляційної / касаційної скарги в цій категорії справ являються:

- встановлення і віднесення предмета оскарження до об'єктів стягування судового збору;

- ставка цього платежу, що підлягала сплаті при подачі позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Розгляд позову на постанову про накладення адміністративного стягнення робиться з урахуванням положень статей 287, 288 КоАП, що передбачають звільнення від сплати платежу за судовий перегляд цих рішень. Закон не містить положень про підстави, умови, розмір і порядок сплати судового збору за подачу позовної заяви на постанову про накладення админвзыскания, а значить, і за представлення апеляційної / касаційної скарги.

У зв'язку з цим истцец або відповідач - суб'єкт владних повноважень не повинен платити судовий збір за подачу апеляційної / касаційної скарги на рішення суду у справі про спростування постанови про адміністративне правопорушення.

Така правова позиція була сформована Верховним Судом України 13 грудня 2016 року у справі № 21-1410а16 (306/17/16-а) про визнання протиправним постанови про накладення штрафу за порушення правил дорожнього руху.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини