Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріально незавірений договір лізингу є нікчемним

30 січня 2017, 14:13
4556
1
Автор:
Реклама

По своїй правовій природі договір лізингу є змішаним договором і містить елементи договору оренди (найму) і договору купівлі-продажу або договору постачання.

За договором найму (оренда) здійснюється передача майна наймачеві в користування. Найм (оренда) транспортних засобів врегульований параграфом 5 глав 58 ГК. За загальним правилом, передбаченим частиною першої статті 799 ГКдоговір найму транспортного засобу полягає у письмовій формі. Якщо стороною в цьому договорі виступає фізична особа, то згідно частини другої статті 799 ГК договір підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Згідно статті 220 ГК у разі недотримання сторонами вимог закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним. Нікчемний договір не породжує тих прав і обов'язків, настання яких бажали сторони, і визнання такого договору недійсним судом не потрібно. Правові наслідки недійсності договору передбачені статтею 216 ГК.

Положення статті 216 ГК України застосовуються також при рішенні вимог про застосування наслідків недійсності нікчемної угоди.

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України в постанові від 18 січня 2017 року у справі № 6-648цс16 за позовом "Приватбанку" до лизингоприобретателю про стягнення заборгованості за договором фінансового лізингу і по зустрічному позову про встановлення нікчемності угоди і застосування наслідків її недійсності.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини