Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВССУ вказав на помилки в справах про відновлення втраченого виробництва

25 січня 2017, 11:42
1361
0
Автор:
Реклама

ВССУ узагальнив практику розгляду судами питань, пов'язаних з відновленням втраченого судочинства, у тому числі на тимчасово окупованій території і в зоні АТО.

За результатами аналізу ВССУ дійшов висновку, що повноцінне функціонування процесуального інституту відновлення втраченого судочинства і його правильне застосування судами вимагає внесення законодавчих змінспрямованих на деталізацію норм про порядок розгляду цієї категорії справ, а також врегулювання проблемних питань, пов'язаних з відновленням судочинств, втрачених в Криму і зоні АТО.

Проте, судам надані рекомендації відносно: рішення проблем правозастосовного характеру у справах цієї категорії, які виникають на стадії досудового розгляду; судового розгляду у справах про відновлення втраченого судочинства, у тому числі пов'язаних з ухваленням судового рішення;
розгляди справ про відновлення судових розглядів, матеріали яких були загублені на тимчасово окупованій території України і на території АТО.

Відносно останнього, зокрема, роз'яснено:

1. Факт втрати судочинства не вимагає доведення заявником, якщо суд знаходився на території, визначеній, зокрема, постановою ВР від 17 березня 2015 № 252 - VIII, розпорядженням Кабміну від 7 листопада 2014 № 1085і матеріали цієї справи не былы передані згідно визначеної Законом № 1632 - VII і розпорядженнями ВССУ осудності.

2. Повідомлення учасників процесу про судовий розгляд в такій категорії справ через оголошення в пресі або на сайті суду слід вважати належним в контексті статті 74 ГПК. В той же час суди повинні вжити усі можливі заходи для повідомлення учасників процесу про розгляд справи, у тому числі, використовуючи номер телефону, адресу електронної пошти і тому подібне (за наявності такої інформації в матеріалах справи). Такі засоби зв'язку також повинні використовуватися судом для напряму зацікавленим особам у справі про відновлення втраченого виробництва копій рішень і визначень суду.

3. Знаходження матеріалів справи в приміщеннях судів на території Автономної Республіки Крим є втратою в контексті норм роздела ІХ ГПК.

Узагальнення практики розгляду судами деяких питань, пов'язаних з відновленням втраченого судочинства, у тому числі на тимчасово окупованій території і в зоні АТО, міститься в листі ВССУ від 1 січня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини